1. da;
2. din codul fiscal art 48
"m) cotizaţii plătite la asociaţiile profesionale în limita a 2% din baza de calcul determinată conform alin. (6);
n) cheltuielile reprezentând contribuţiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizaţiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, în limita a 5% din venitul brut realizat.
(6) Baza de calcul se determină ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile, altele decât cheltuielile de sponsorizare, mecenat, pentru acordarea de burse private, cheltuielile de protocol, cotizaţiile plătite la asociaţiile profesionale."
3 . cheltuielile de intretinere da, la utilitati, telefonie fixa si mobile, internet doar daca contractele sunt pe cabinet;
4. da, pentru ca auto nu e folosit in totalitate in interesul afacerii, se deduc limitat 50% cheltuielile cu combustibilul, reparatiile, piesele de schimb, lichidul de parbriz, etc. Nu se deduc asigurarile casco, rca, impozitul auto. Nu e nevoie sa aveti foi de parcurs completate.
Completarea RJIP se face cu valorile totale din documentele de plata chiar daca respectiva cheltuiala e deductibila total sau limitat. Separat, pe tipuri de cheltuieli se deschide cate o fisa de operatiuni diverse unde se trece la fel toata suma. La sfarsit de luna se face totalul la fiecare fisa. Acest total e preluat in jurnalul operatiunilor diverse. Acum cand preluati acest total lunar, daca cheltuiala e deductibila total preluati toata suma iar daca e deductibile limitat, aplicati procentul si preluati numai cat e deductibil.
In registrul inventar se trec obligatoriu, la data de pe documentul de achizitie, bunurile de natura obiectelor de inventar si mijloace fixe care sunt achizitionate pe cabinet. Deasemenea se trec acele bunuri care sunt scoase din patrimoniul cabinetului prin vanzare sau casare in cazul defectarii lor si cand nu se mai pot repara, la data de pe documentul de vanzare/procesul verbal de casare si vanzare la firmele specializate in recuperarea deseurilor electrice.
Doar pentru mijloacele fixe din patrimoniul cabinetului si care sunt trecute in acel registru inventar se calculeaza amortizarea.
Nu constituie venit brut si nu se trec in RJIP, următoarele:
- aporturile făcute la începerea unei activităţi sau în cursul desfăşurării acesteia;
- sumele primite sub formă de credite bancare ori de împrumuturi de la persoane fizice sau juridice.