cele 5 zile trebuie luate consecutiv de ex luni vineri sau pot fi luate cu intrerupere miercuri vineri , se sare simbata duminica si se continua in celalata saptamina, restul luni si marti?
Conform Hotararii nr.250/1992 privind concediul de odihna si alte concedii ale salariatilor din administratia publica, ART. 24
(1) In afara concediului de odihna, salariatii din administratia publica, din regiile autonome cu specific deosebit si din unitatile bugetare au dreptul la zile de concediu platit, in cazul urmatoarelor evenimente familiale deosebite:
a) casatoria salariatului - 5 zile;
b) nasterea sau casatoria unui copil - 3 zile;
c) decesul sotului sau al unei rude de pina la gradul II a salariatului - 3 zile
Vedeti ce prevede si Regulamentul intern.
Poate este interesant si ce spune Legea 210/1999 privind concediul paternal:
Art. 1.
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.
Art. 2.
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Art. 4
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.
Concediu paternal este o situatie, iar acordarea de zile libere pentru nasterea copilului este o alta situatie .. ambele situatii sunt prevazute de acte normative obligatorii pentru angajatorii din sectorul bugetar, iar Legea nr.210/1991 este aplicabila si pentru cei din sectorul privat .
@ vivi23ro
Despre ce situatie este vorba ? ... dati-ne mai multe detalii.
sotul urmeaza sa se angajeze in alt loc,si a spus din start ca sotia tre sa nasca, avind in vedere ca va trebui 30 de zile sa plece din localtate la trianing, la firma unde se angajeaza i s a zis ca i se acorda cele 5 zile de concediu conform codului muncii. poate dinsii vroiau sa zica concediu paternal..
daca concediul paternal trebuie luat in 8 saptamini de la nastere copil , in ce perioada treb luate cele 3 zile?
Cele 3 zile la care va referiti trebuie sa fie prevazute in Reg.Intern sau in ccm-ul aplicabil angajatorului .. in caz contrar, nu are cum sa beneficieze .... Codul Muncii nu prevede asa ceva, dispunand ca : Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
In practica, cele 3 zile se acorda de la data nasterii copilului ...