licopodicum a scris:
Buna ziua, potrivit articolelor 627-629 din NCC clauzele de inalienabilitate pot fi incluse in contractele translative de proprietate. Oare o astfel de clauza nu poate fi fundamentata exclusiv pe un contract de imprumut, de exemplu, ca si interes serios si legitim? Este posibila interpretarea ca aceasta clauza, fiind o restrangere majora adusa atributului de dispozitie a dreptului de proprietate, este aplicabila exclusiv la ipotezele prevazute in norma de drept (art.627 alin.2 face referire expresa la termenul de dobanditor?
Prin definitie, clauza de inalienabilitate inseama in premisa transferul unui drept de proprietate si apoi interdictia de a transfera acel drept mai departe.
in contractul de imprumut se transfera doar folosinta bunului.
in contractul de imprumut se poate indica faptul ca bunul dat in folosinta nu poate fi imprumutat mai departe decat cu acordul imprumatatorului. chiar si in lipsa acestei clauze, se aplica art. 2148 alin 2 C.civ.
la imprumutul de consumatie este clar ca se transfera dreptul de proprietate, pt ca e vb de bun fungibil, care trebuie restituit in aceesi cantitate si calitate- aici poate fi stipulata, teoretic, o clauza de inalienabilitate in temeiul art. 627 dar ramane ineficace. Fiind bunuri fungibile determinate generic, cam cum s-ar putea verifica indeplinirea obligatiei de a nu le instraina mai departe?!