avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 470 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... termene instanta
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

termene instanta

Buna ziua,

1. am o hotarare, o ordonanta de plata, aparuta pe site pe data de 05.09.2012, cu termen 20 de zile. In cele din urma pe data de 25.10.2012 (data postei de pe hotarare) am primit-o si acasa. Acum nu stiu sigur ca am si primit-o acasa pe 25, este posibil sa o fi primit si pe 26. Calculul incepe pe data de 27 (sau 26?), cele 20 de zile se implinesc pe 15.11.2012. Asta inseamna ca pe 16 pot sa ma duc la un executor. Este corect?

2. In hotarare se specifica un termen de 10 pentru recurs. (10 zile de cand au primit-o ei sau eu?). Sa presupunem ca au primit-o si ei la fel ca mine, desi ei sunt din bucuresti iar eu din provincie, iar judecarea s-a facut la bucuresti. Incepand sa calculam cu data de 27.10, cele 10 zile expira pe 05.11. Iar pe siteul instantei apare inregistrat recursul pe data de 06.11. Au depus recursul in termen sau nu?
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 21:48, 9 Noiembrie 2012
Au depus-o in termen, cele 10 zile sunt "libere", data de 5. 11. este ultima zi libera.
1) nu intră în calcul ziua primirii și nici ziua împlinirii termenului de contestație/atac ;
2) termenul CURGE pt fiecare de la primire, e posibil să existe un mic decalaj : locuiți în provincie, poșta are de parcurs ceva mai mult timp ;bază : CProc. Civ-Art. 101. - Termenele se inteleg pe zile libere, neintrand in socoteala nici ziua cand a inceput, nici ziua cand s-a sfarsit termenul.
Termenele statornicite pe ore incep sa curga de la miezul noptii zilei urmatoare.
Termenele statornicite pe ani, luni sau saptamani se sfarsesc in ziua anului, lunii sau saptamanii corespunzatoare zilei de plecare.
Termenul care, incepand la 29, 30 sau 31 ale lunii, se sfarseste intr-o luna care nu are o asemenea zi, se va socoti implinit in ziua cea din urma a lunii.
Termenul care se sfarseste intr-o zi de sarbatoare legala, sau cand serviciul este suspendat, se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare.
Art. 102. - Termenele incep sa curga de la data comunicarii actelor de procedura daca legea nu dispune altfel.
Termenele incep sa curga si impotriva partii care a cerut comunicarea, de la data cand a cerut-o.
Art. 103. - Neexercitarea oricarei cai de atac si neindeplinirea oricarui alt act de procedura in termenul legal atrage decaderea afara de cazul cand legea dispune altfel sau cand partea dovedeste ca a fost impiedicata printr-o imprejurare mai presus de vointa ei.
In acest din urma caz, actul de procedura se va indeplini in termen de 15 zile de la incetarea impiedicarii; in acelasi termen vor fi aratate si motivele impiedicarii
Art. 104. - Actele de procedura trimise prin posta instantelor judecatoresti se socotesc indeplinite in termen daca au fost predate recomandat la oficiul postal inainte de implinirea lui.
3) puteți solicita informații telefonic sau electronic de la arhivă cu privire la data exactă a depunerii recursului : poate că recursul a fost depus în termen prin poștă dar registratura l-a înregistrat când l-a primit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Depunere intampinare Martonze Martonze Daca prin absurd cineva primeste azi o citatie fara documente insotitoare si termenul este, sa zicem, 27 luna in curs, cum se socotesc cele 5 zile inainte de ... (vezi toată discuția)
Termen pentru recurs kdoina2007 kdoina2007 Va rog sa-mi spuneti, cand expira termenul de 15 zile in care poate fi introdusa cererea de recurs, avand in vedere ca data comunicarii a fost 7 ianuarie 2010, ... (vezi toată discuția)
Calendar juridic... Tiberiu Lazar Tiberiu Lazar la un termen de o luna pentru contestatie ( de ex. ), cate zile calendaristice se calculeaza ? multumesc/ (vezi toată discuția)