Buna ziua. Am urmatoarea speta - o societate comerciala, X la infiintarea sa a primit printr-un protocol incheiat intre ea si societatea-mama din care s-a desprins, niste terenuri si cladiri.Mentionez faptul ca acest transfer a avut loc doar scriptic nu si faptic. La acest moment inca se poarta corespondenta intre societatea X si cea din care s-a desprins ( care intre timp a intrat in insolventa) cu privire la transferul faptic al terenurilor in discutie, respectiv intabularea lor.INTREBARE Cine plateste in aceast situatie impozitul pe teren? care este temeiul legal? Mentionez ca societatea Y , cea din care s-a desprins societatea X, refuza sa plateasca impozitul prevalandu-se de protocolul incheiat intre cele doua societati. Va rog sa imi spuneti care ar fi solutia de rezolvare a acestei situatii.
Ce contine acest protocol? Este un act de vanzare cumparare adica societatea X a devenit proprietara imobilelor sau societatii i se da numai dreptul de folosinta ?
Impozitul pe cladiri si cel pe terenuri se datoreaza si se plateste catre autoritatile locale de catre proprietar, conform Codului Fiscal, incepand cu data de intai a lunii urmatoare dobandirii imobilelor.
Protocolul reprezinta actul de constituire a societatii X, prin preluarea unei parti din activul si pasivul societatii mama.Acest protocol a fost incheiat in baza unei Hotarari de guvern.Prin urmare se poate considera ca firma X, substituindu-se in drepturile societatii din care s-a infiintat este proprietara asupra ternurilor?
Da, asa este. Prin Hotararea de guvern se stabiliesc activele care sunt in proprietatea firmei X. Dar , in opinia mea, tot prin H.G. trebuia sa se stabileasca si data predarii-primirii.
Oricum, firma X este proprietara de drept a activelor enumerate in actul normativ.