avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1129 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale DECLARATIE DE IMPUNERE TEREN-PLATA IMPOZIT
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

DECLARATIE DE IMPUNERE TEREN-PLATA IMPOZIT

Buna ziua. Am urmatoarea speta - o societate comerciala, X la infiintarea sa a primit printr-un protocol incheiat intre ea si societatea-mama din care s-a desprins, niste terenuri si cladiri.Mentionez faptul ca acest transfer a avut loc doar scriptic nu si faptic. La acest moment inca se poarta corespondenta intre societatea X si cea din care s-a desprins ( care intre timp a intrat in insolventa) cu privire la transferul faptic al terenurilor in discutie, respectiv intabularea lor.INTREBARE Cine plateste in aceast situatie impozitul pe teren? care este temeiul legal? Mentionez ca societatea Y , cea din care s-a desprins societatea X, refuza sa plateasca impozitul prevalandu-se de protocolul incheiat intre cele doua societati. Va rog sa imi spuneti care ar fi solutia de rezolvare a acestei situatii.
Cel mai recent răspuns: cristina69 , utilizator 14:54, 12 Noiembrie 2012
Ce contine acest protocol? Este un act de vanzare cumparare adica societatea X a devenit proprietara imobilelor sau societatii i se da numai dreptul de folosinta ?

Impozitul pe cladiri si cel pe terenuri se datoreaza si se plateste catre autoritatile locale de catre proprietar, conform Codului Fiscal, incepand cu data de intai a lunii urmatoare dobandirii imobilelor.
Protocolul reprezinta actul de constituire a societatii X, prin preluarea unei parti din activul si pasivul societatii mama.Acest protocol a fost incheiat in baza unei Hotarari de guvern.Prin urmare se poate considera ca firma X, substituindu-se in drepturile societatii din care s-a infiintat este proprietara asupra ternurilor?
Da, asa este. Prin Hotararea de guvern se stabiliesc activele care sunt in proprietatea firmei X. Dar , in opinia mea, tot prin H.G. trebuia sa se stabileasca si data predarii-primirii.
Oricum, firma X este proprietara de drept a activelor enumerate in actul normativ.
Si, atunci chiar daca societatea x nu este intabulata pe aceste terenuri are obligatia de a achita impozitul?
Da, indiferent daca imobilele sunt sau nu intabulate impozitul se datoreaza si trebuie achitat de catre proprietar.

Alte discuții în legătură

Poate fi modificat capitalul social al unei firme in insolventa? cristina69 cristina69 Buna seara. Va rog sa imi spuneti daca o societate comerciala este in insolventa, poate sa ii scada capitalul social in aceasta perioada? Care este temeiul ... (vezi toată discuția)
Antecontract de vanzare -cumparare boghy09 boghy09 Buna ziua, va rog daca ma poate ajuta cineva cu un sfat. As vrea sa vand un apartament si ar trebui sa inchei un antecontract, doar ca am datorii la impozit si ... (vezi toată discuția)
Impozit pe venit din transferul proprietatii laurstanga laurstanga Am o sentinta civila prin care mi se constata dobandirea prin uzucapiune a dreptului de proprietate asupra unei suprafete de teren din intravilanul ... (vezi toată discuția)