avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata

Buna Ziua

-nascut in 1956
-perioada de munca de 35 ani
-grupa a-2-a
-daca pot iesii la pensie anticipat si cand

Va Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: robert56 , utilizator 15:27, 11 Noiembrie 2012
1. Pentru un barbat nascut in 1956 varsta standard de pensionare este de 65 de ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 65 de ani, in 2021;
- pensie anticipata partiala, la 60 de ani, in 2016.

3. Pentru a beneficia de pensie anticipata (fara diminuare), la 60 de ani, in 2016, trebuie sa aveti un stagiu de cotizare de 43 de ani.

4. - Nu ati precizat cati ani ati lucrat in gr. a II-a de munca.
- Daca toti cei 35 de ani sunt lucrati in gr. a II-a de munca:
* se reduce varsta standard de pesionare cu 8 ani (65 - 8 = 57) deci va veti putea pensiona pentru limita de varsta la 57 de ani, in 2013;
* se adauga la stagiul de cotizare 8 ani si 9 luni.
-da toti cei 35 de ani sunt lucrati in grupa a-2-a
daca imi pute-ti spune cu cat va fi diminuata pensia avand in vedere ca vorbim de o anticipata

va multumesc
1. - Nu are rost sa solicitati pensie anticipata sau anticipata partiala la 60 de ani deoarece dvs. puteti solicita pensie pentru limita de varsta la 57 de ani, in 2013.
- Nici nu vi se aproba pensie anticipata sau anticipata partiala deoarece indepliniti mai inainte conditiile de pensionare pentru pensie pentru limita de varsta.

2. Ca pensionar pentru limita de varsta puteti sa lucrati in continuare si sa cumulati pensia cu salariul.
va multumesc frumos pt timpul acordat si va doresc o zi buna

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog un sfat pt. un pensionabil! Lmihai56 Lmihai56 Data nasterii 08 01 1956 Sex: masculin. Vechime in munca; 37ani (din care 15 ani11 luni de grupa II-a 100%) Care din variantele de pensionare se potrivesc ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata nicolae0556 nicolae0556 buna ziua ! sunt nascut in anul 1956 , 56 ani . am 9 ani lucrati in categoria 1 de munca , in grupa a doua 2 ani si 21 de ani in grupa a 3 a . m-ar interesa la ... (vezi toată discuția)
Cind ies la pensie ? viomitrea viomitrea Buna ziua, Ma numesc Vasilescu Cornel, nascut pe data de 19 iulie 1954. M-am angajat incepind din 1972 , am o vechime in cimpul muncii de 41 de ani din ... (vezi toată discuția)