Buna ziua
va rog sa-mi raspundeti la unele intrebari privind varsta de pensionare a tatalui meu,
-data nasterii:2 ianuarie 1958
-incadrare in munca-septembrie 1975
-munca neantrerupta :septembrie 1975-aprilie 2007
mentionez ca toti anii de munca sunt in grupa a doua
-actualmente munceste in Spania cu contract de munca
-are cotizati la asigurarile sociale spaniole 3ani si 7luni
--doreste sa stie:la ce varsta poate solicita pensionarea?
--anii de munca in Spania,se cumuleaza cu anii de munca din tara?
--va primii pensii separate din tara,pentru anii cotizati in tara si in Spania pentru anii cotizati acolo,sau se pot cumula?
va multumesc anticipat
Stagiu realizat in tara: 31 de ani si 7 luni
Stagiu suplimentar pentru grupa de muna = 3 luni x 31 ani = 93 luni = 7 ani si 9 luni
Total stagiu realizat: 39 de ani si 4 luni
Pensie limita de varsta: la 65 de ani, 2 ianuarie 2023
Pentru ca are stagiul complet realizat (35 de ani) poate beneficia de reducerea varstei standard de pensionare cu 7 ani (conform tabelului nr. 1, art.55 din Legea nr.263/2010)
Pensie limita de varsta cu reducere pentru grupa de munca: 2 ianuarie 2016.
CNPAS spune asa pe site-ul propriu:
In cazul persoanelor care au lucrat in mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acorda cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare la care ne-am referit si ale legislatiilor nationale in vigoare in materie de pensii, persoanele interesate putand solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale.Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.
Astfel, daca o persoana a lucrat atat in Romania cat si in Spania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proportional cu perioadele de asigurare sociala realizate in cele doua sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislatiilor in materie din aceste doua tari.
Cererea de pensionare va putea fi depusa la institutia de asigurari sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile catre institutia competenta din celalalt stat membru.
Dupa ce institutiile competente ale celor doua state membre isi comunica, prin intermediul formularelor de legatura, toate informatiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate si/sau celorlalte institutii competente.
Drepturile de pensie cuvenite urmeaza a fi primite pe teritoriul statului de domiciliu.
Informatii pensionare
lucap
Buna ziua,
..asi dori sa aflu unele informatii privind iesirea la pensie in urmatoarele conditii:
am varsta de 55 de ani,am lucrat 33 de ani in grupa a-2-a ... (vezi toată discuția)