avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 985 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Asumarea vinovatiei - declaratie pe proprie raspundere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Asumarea vinovatiei - declaratie pe proprie raspundere

Am urmatoarea speta:

In urma cu 4 ani de zile, la infiintarea unei firme administratorul si asociatul unic imputerniceste o persoana ptr ca in numele si pe seama lui sa conduca respectiva societate (motivul, distanta dintre asociat si locul de desfasurare al activitatii firmei).
In cele din urma partile sociale sunt cesionate catre o alta persona care continua activitatea o scurta perioada.

In prezent, fostul asociat este chemat la politie ptr neplata contributiilor sociale in perioada in care a fost administrator (lucru pe care nu-l avea la cunostinta, in 2008 finantele nu faceau opozitie la cesionarea p.sociale daca existau datorii).

Avand in vedere cele expuse mai sus, in urma discutiei cu pers imputernicita care a semnat actele depuse la finante si a condus societatea, doreste sa-si asume culpa si este de acord sa semneze o declaratie pr proprie raspundere din care sa reiese nevinovatia as./admin.

Intrebare:

O astfel de declaratie pe proprie raspundere are valoare in fata organelor de urmarire ptr a da NUP?

Sau alte variante.
Cel mai recent răspuns: avocat_penalist , utilizator 15:07, 12 Noiembrie 2012
Declaraţia propusă de dvs., poate fi luată în considerare potrivit legii penale

Cod Penal :
FALSURI ÎN ÎNSCRISURI
Art. 292
Falsul în declaraţii
Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unităţi dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închis

Art. 143
Infracţiune săvârşită pe teritoriul ţării
Prin infracţiune săvârşită pe teritoriul ţării se înţelege orice infracţiune comisă pe teritoriul arătat în art. 142 sau pe o navă ori o aeronavă română.
Infracţiunea se consideră săvârşită pe teritoriul ţării şi atunci când pe acest teritoriu ori pe o navă sau aeronavă română s-a efectuat numai un act de executare ori s-a produs rezultatul infracţiunii.
Simpla declaratie a faptuitorului nu poate duce la NUP. Trebuie coroborata si cu alte probe: imputernicirea de care ati vorbit, contractul de cesiune si orice alte probe care considerati ca sunt concludente.
In mod normal ar trebui audiat respectivul.
Se poate da Nup in orice imprejurare insa in cazul dat nu se va putea fara audiere de politie.
Se poate da Nup daca fapta nu ar constitui infractiune si atunci nu ar mai fi nimeni audiat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

La ce legi te supui in avion dupa ce s-a inchis usa inainte de ... petrunica petrunica La ce legi te supui in avion dupa ce s-a inchis usa inainte de decolare? In urma cu vreo 10 ani am zburat cu Lufthansa din America in Germania si am auzit un ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii mos 66 mos 66 poate fi acuzata o persoana de fals in declaratii, persoana citata de organul de cercetare penala insotita de aparator si audiata in cadrul actelor ... (vezi toată discuția)
Unde si cu-i sa ma adresez ? nimar nimar Buna sera, Doresc sa depun plangere prealabila de incepere a urmaririi penale impotriva unui functionar roman al Curtii Europene pentru Drepturile Omului ... (vezi toată discuția)