avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Penalitati contract intre 2 firme
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Penalitati contract intre 2 firme

Buna ziua,

Este legala o astfel de clauza intr-un contract intre 2 firme?

Pentru neplata la scadenţă a facturilor emise, Furnizorul poate aplica penalităţi de 0,15% pentru fiecare zi de întârziere din valoarea facturilor. Totalul penalităţilor de întârziere poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate. În cazul în care Clientul face plăti parţiale, se vor stinge întâi penalităţile şi apoi sumele principale datorate pentru furnizarea serviciilor care fac obiectul Contractului.

Va multumesc!
~ Conținut șters la cerere ~
Raspunsul dvs, este contradictoriu. "In general da ." cu "Referitor la cuantumul penalitatilor , acesta trebuie calculat la valoarea neachitata si nu prin stingerea intai a penalitatilor si apoi a sumelor principale datorate pentru furnizrea serviciilor ,care fac obiectul contractului convenit si semnat de ambele parti."
Da, e legala. 1506-1509 noul cod civil.

De altfel, daca va uitati pe articolele mentionate, o sa vedeti ca de fiecare data, regula pe care o stabileste legiuitorul e ca la inceput sa fie cheltuielile, dobanzile, penalitatile si la sfarsit capitalul. Daca partile nu convin alfel, clauza e cu siguranta legala si neabuziva.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
Incercati sa obtineti prin negociere ca penalitatile sa fie din valoarea sumei neachitate si nu din valoarea facturilor deoarece e posibil sa platiti mare parte din factura si sa ramana o suma mica dar Dvs sa platiti penalitati la suma intreaga facturata. De asemenea ar fi util ca penalitatile sa nu poata depasi valoarea sumei asupra careia au fost calculate (asta daca estimati si posibilitatea sa nu platiti o perioada mai mare de 667 de zile)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati de intarziere/dobanda comerciala sophia_sb sophia_sb A avut cineva vreun dosar, in care obiect era plata de penalitati/dobanda comerciala pe ultimii trei ani, calculata la facturi care au fost achitate prin ... (vezi toată discuția)
Servicii de telefonie mobila catalins catalins 1. PRESTATORUL sustine ca am trimis niste SMS-uri cu valoare adaugata ( 10 Euro+tva) pe care nu le recunosc. Am refuzat sa platesc factura din luna respectiva ... (vezi toată discuția)
Penalitati mirceapreda76 mirceapreda76 Este adevarat ca nu pot pretinde de la un debitor [datorie contabila + penalitati de intarziere ] in acealsi timp cu [penalitati de reziliere] cf contract? ... (vezi toată discuția)