Este legala o astfel de clauza intr-un contract intre 2 firme?
Pentru neplata la scadenţă a facturilor emise, Furnizorul poate aplica penalităţi de 0,15% pentru fiecare zi de întârziere din valoarea facturilor. Totalul penalităţilor de întârziere poate depăşi cuantumul sumei asupra căreia sunt calculate. În cazul în care Clientul face plăti parţiale, se vor stinge întâi penalităţile şi apoi sumele principale datorate pentru furnizarea serviciilor care fac obiectul Contractului.
Raspunsul dvs, este contradictoriu. "In general da ." cu "Referitor la cuantumul penalitatilor , acesta trebuie calculat la valoarea neachitata si nu prin stingerea intai a penalitatilor si apoi a sumelor principale datorate pentru furnizrea serviciilor ,care fac obiectul contractului convenit si semnat de ambele parti."
De altfel, daca va uitati pe articolele mentionate, o sa vedeti ca de fiecare data, regula pe care o stabileste legiuitorul e ca la inceput sa fie cheltuielile, dobanzile, penalitatile si la sfarsit capitalul. Daca partile nu convin alfel, clauza e cu siguranta legala si neabuziva.
Incercati sa obtineti prin negociere ca penalitatile sa fie din valoarea sumei neachitate si nu din valoarea facturilor deoarece e posibil sa platiti mare parte din factura si sa ramana o suma mica dar Dvs sa platiti penalitati la suma intreaga facturata. De asemenea ar fi util ca penalitatile sa nu poata depasi valoarea sumei asupra careia au fost calculate (asta daca estimati si posibilitatea sa nu platiti o perioada mai mare de 667 de zile)
Penalitati
mirceapreda76
Este adevarat ca nu pot pretinde de la un debitor [datorie contabila + penalitati de intarziere ] in acealsi timp cu [penalitati de reziliere] cf contract? ... (vezi toată discuția)