avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati de intarziere/dobanda comerciala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati de intarziere/dobanda comerciala

A avut cineva vreun dosar, in care obiect era plata de penalitati/dobanda comerciala pe ultimii trei ani, calculata la facturi care au fost achitate prin compensare?Deci in prezent nu exista facturi in sold, dar pentru ca au fost achitate cu intarziere, au fost calculate penalitati(at. cand exista contract)sau dobanda comerciala, potrivit art. 43 Cod comercial.Pot fi acordate de instanta, tinand cont ca , compensarea este o modalitate de stingere a obligatiei?
Cel mai recent răspuns: OANA GORAN , Consilier juridic 13:13, 17 Octombrie 2006
in cazul in care, intre parti, s-a incheiat un contract in care exista o clauza penala ( ex plata de penalitati in cuantum de ...% pentru fiecare zi de intarziere) si o alta clauza, de genul "daca una dintre parti renunta la un moment dat la stricta aplicare a unei clauze contractuale, aceasta nu va fi considerata ca o renuntare definitiva si nu poate opri partea sa solicite in continuare aplicarea stricta a respectivei prevederi contractuale", atunci :(( se poate.
daca nu exista contract, nu are nici un temei legal sau conventional...
verifica daca nu cumva s-a prescris, oricum.
daca penalitatile sunt calculate pana la stingerea obligatiei principale, conform contractului, este admisibila actiunea.
am intrebat, deoarece am o hotarare judecatoreasca potrivit careia intre parti ar fi fost un contract de schimb si nu o dubla vanzare, in care plata s-a facut prin compensare.
Daca ai deja o hotarare judecatreasca prin care se compenseaza datoriile ar trebui sa vezi daca se refera numai la debitul principal sau si la accesoriile acestora, precum si daca valoarile compensate cuprindeau sau nu si penalitaile.
Din punctul meu de vedere nu ar trebui sa fie admisibila o astfel de actiounea avand in vedere ca prin compensatie se stinge atat datoria principala cat si garantiile si accesoriile acesteia.
nu am fost prea clara.Instanta a respins actiunea in pretentii, pe motiv ca parata a afirmat ca niciodata nu ne-a platit cu bani, ci numai cu produse in compensare, fiind considerat un contract de schimb.Oricum am facut recurs

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati mirceapreda76 mirceapreda76 Este adevarat ca nu pot pretinde de la un debitor [datorie contabila + penalitati de intarziere ] in acealsi timp cu [penalitati de reziliere] cf contract? ... (vezi toată discuția)
Compensare sdansky sdansky Buna, Va propun urmatoarea speta: Intre doua societati se face o compensare la vreo patru luni de la data scadentei facturii pentru o parte din suma ... (vezi toată discuția)