avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... penalitati de intarziere/dobanda comerciala
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

penalitati de intarziere/dobanda comerciala

A avut cineva vreun dosar, in care obiect era plata de penalitati/dobanda comerciala pe ultimii trei ani, calculata la facturi care au fost achitate prin compensare?Deci in prezent nu exista facturi in sold, dar pentru ca au fost achitate cu intarziere, au fost calculate penalitati(at. cand exista contract)sau dobanda comerciala, potrivit art. 43 Cod comercial.Pot fi acordate de instanta, tinand cont ca , compensarea este o modalitate de stingere a obligatiei?
Cel mai recent răspuns: OANA GORAN , Consilier juridic 13:13, 17 Octombrie 2006
Cum spunea colega de sus, nu exista o limita minima sau maxima. Pentru penalitatile aplicate in contracte cu institutii de stat se aplica penalitati de 0,1% , conform prevederilro Codului de procedura fiscala. In rest, oricat, functie de intelegerea partilor. Va amintesc ca, in cazul in care in contract nu stipulati ca cuantumul penalitatilor il poate depasi pe cel al sumei datorate, nici o instanta nu va va acorda o suma mai mare a penalitatilor decat cea a debitului. Asta in cazul in care se ajunge in litigiu, bineinteles
Da,suntem in litigiu.In contract nu este stipulat ca nivelul penalitatilor poate depasi valoarea debitului.Multumesc mult pentru raspunsuri.
contractul incheiat valabil intre parti are putere de lege intre partile contractante, daca in cuprinsul contractului s-au stabilit penalitati fara a se preciza daca valoarea penalitatilor poate sau nu sa depaseasca valoarea debitului...........=> poate depasi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalitati aandrra aandrra in comercial, penalitatile pot fi mai mari ca debitul? parca exista o ordonanta care interzoce inserarea unor asemenea clauze in contracte.. ma poate cineva ... (vezi toată discuția)
Penalitati mirceapreda76 mirceapreda76 Este adevarat ca nu pot pretinde de la un debitor [datorie contabila + penalitati de intarziere ] in acealsi timp cu [penalitati de reziliere] cf contract? ... (vezi toată discuția)
Compensare sdansky sdansky Buna, Va propun urmatoarea speta: Intre doua societati se face o compensare la vreo patru luni de la data scadentei facturii pentru o parte din suma ... (vezi toată discuția)