avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 987 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale SRL - preluare drepturi administrator
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

SRL - preluare drepturi administrator

Buna ziua,

Sunt asociata la o firma impreuna cu o persoana care este plecata definitiv din tara. Aceasta persoana este trecuta si ca administrator in actul constitutiv. Din pacate, cand a plecat lucrurile s-au precipitat si nu am apucat sa facem schimbarile necesare la Registrul Comertului asfel incat sa nu mai fie administrator. In schimb, cu ocazia unei vizite in tara am reusit sa facem o procura la notariat prin care ma imputerniceste sa preiau drepturile de administrator - in fata organizatiilor administratiei de stat, in fata persoanelor juridice si fizice, in relatia cu institutiile bancare (putand efectua toata gama de operatiuni bancare), putand emite facturi etc.

In momentul de fata firma este suspendata insa se apropie termenul de 3 ani si va trebui reluata activitatea. Intrebarea mea este daca ma voi putea descurca cu aceasta procura la tot ce inseamna Registrul comertului, Administratia financiara, banca etc. Voi avea vreodata nevoie si de semnatura asociatei (exceptand hotararile AGA)? Stiu ca alternativa este sa fac modificarea in actul constitutiv, la Registrul comertului, dar am inteles ca sunt costuri destul de mari, deci as evita varianta asta si as apela la ea doar daca este absolut necesar.

Alta nelamurire in legatura cu actul constitutiv este ca de cand a fost infiintata firma (2007) s-au modificat codurile CAEN. Este resposabilitatea mea sa fac modificarea in actul constitutiv? Cam care ar fi costurile? Nu mi se pare normal sa trebuiasca sa platesc pentru o modificare pe care nu o am de facut eu (cum este, de exemplu, schimbarea administratorului).

multumesc!
Cel mai recent răspuns: QED , utilizator 11:52, 2 Ianuarie 2013
Cu privire la prima intrebare:
Pentru revocarea administratorului si numirea altuia este nevoie de hotararea AGA care trebuie semnata de cei doi asociati. Daca in procura este specificat ca puteti semna in numele celuilalt asociat pentru indeplinirea demersurilor de revocare a administratorului, totul se poate rezolva de catre dumneavoastra. Costurile la Registrul Comertului vor fi de aproximativ 350 lei (luand in considerare ca la Registrul Comertului puteti da declaratia de onorabilitate si specimentul de semnatura necesar numirii dumneavoastra ca administrator, la un notar public costa aproximativ 100 lei).
La organul fiscal nu aveti nevoie de semnatura fostului administrator, la banca nu este nevoie decat de semnatura administratorului nou si de documentele de la Registrul Comertului prin care s-a dispus inregistrarea schimbarii intervenite.

Cu privire la a doua intrebare:
Cand s-a modificat codul CAEN toate societatile au avut o perioada in care isi puteau actualiza actele constitutive fara a plati o taxa suplimentara in acest sens. Cele care nu au facut-o in aceea perioada de gratie, vor plati suplimentar. Insa, avand in vedere, ca oricum prin schimbarea administratorului sunteti nevoit sa depuneti act constitutiv actualizat, nu se va taxa suplimentar pentru actualizarea codurilor CAEN, totul va intra in costurile schimbarii administratorului.
Multumesc pentru raspunsul detaliat. Dar as fi vrut sa stiu si daca e posibil ca firma sa functioneze fara sa fac revocarea administratorului, folosind aceasta procura pe care o am. Practic, prin ea am toate drepturile de administrator. Nu e valabila in relatia cu Registrul comertului, Administratia financiara si banci?
Revin cu o intreabre in legatura cu procedura efectiva la Registrul Comertului. Voi face o hotarare AGA prin care se revoca administratorul (asociata care este plecata din tara) si devin eu administrator + se decide reluarea activitatii firmei. Asociata (actual administrator) imi va trimite aceasta hotarare semnata, prin posta. Urmatorul pas ar fi sa refac actul constitutiv, pe baza acestei hotarari AGA, in care o sa apar ca administrator si in care voi actualiza codurile CAEN. Intrebarile mele sunt daca pentru acest act constitutiv am in vreun fel nevoie de (fosta) administratoare, in continuare asociata, plecata din tara, si daca acest act constitutiv trebuie semnat de un avocat sau notar. Ma descurc cu redactarea lui, dar stiu ca actul constitutiv de la infiintarea firmei a fost semnat de o avocata. In ce conditii este acceptat la Registrul Comertului?
Actul constitutiv actualizat cu codurile CAEN si noul administrator trebuie semnat de toti asociatii.
Luati in considerare faptul ca la unele oficii din tara ale Registrului Comertului se cere semnatura asocitilor pe fiecare fila tiparita, inclusiv pe ultima fila unde sunt inscrisi asociatii. Actul constitutiv nu este obligatoriu si nu se cere in mod expres sa fie autentificat de un notar public sau de un avocat.
Multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare: actualizarea codurilor CAEN se face direct in actul constitutiv sau trebuie specificat si in hotararea AGA?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act aditional torominu torominu Va rog frumos, daca se poate sa ma lamuriti si pe mine cu privire la un lucru. Am un SRL in care sunt asociat unic.Am schimbatoduri codurile CAEN conform CAEN ... (vezi toată discuția)
Neclaritati camiha camiha Daca o societate vrea sa isi modifice obiectul principal de activitate, in sensul ca obiectul principal devine obiect secundar de activitate, si acestea ... (vezi toată discuția)
Recodificarea activitatilor din actul constitutiv conform noului caen bernix bernix Buna ziua tuturor! Ma aflu in situatia de a prelungi mandatul administratorului ocazie cu care, prin aceeasi hotarare AGA, vreau sa recodific si obiectul de ... (vezi toată discuția)