avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Pot depune plangere de marturie mincinoasa?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Pot depune plangere de marturie mincinoasa?

Pot depune plangere pt. marturie mincinoasa in cazul in care nu s-a tinut cont de marturia persoanei care a mintit?

“Fapta martorului care într-o cauza penala, civila, disciplinara sau în orice alta cauza în care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ceea ce stie privitor la împrejurarile esentiale asupra carora a fost întrebat, se pedepseste cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Fapta prevazuta în alineatul precedent nu se pedepseste daca, în cauzele penale mai înainte de a se produce arestarea inculpatului, ori în toate cazurile mai înainte de a se fi pronuntat o hotarâre sau de a se fi dat o alta solutie ce urmare a marturiei mincinoase, martorul îsi retrage marturia.
Daca retragerea marturiei a intervenit în cauzele penale dupa ce s-a produs arestarea inculpatului sau în toate cazurile dupa ce s-a pronuntat o hotarâre sau dupa ce s-a dat o alta solutie ca urmare a marturiei mincinoase, instanta va reduce pedeapsa potrivit art.76.
Cel mai recent răspuns: Alina Borza , Avocat 14:43, 12 Noiembrie 2012
De unde stiti daca s-a tinut cont sau nu de marturia respectiva?
Daca intrati sub incidenta textului de lege, si marturia mincinosa a condus la pronuntarea unei hotarari care a avut in vedere declaratia acelui martor, puteti formula plangere penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marturie falsa bad_sonia bad_sonia unchiul sotului meu a fost martorul parti adverse intr-un proces civil (rezilierea unui contract de v-c cu clauza de intretinere dobandit de mine inaintea ... (vezi toată discuția)
Martor 2720722520039 2720722520039 copilul meu a fost martorul unui conflict, a fost chemat la politie sa depuna marturie, in urma declaratiilor i s-a spus ca-i va face dosar penal pentru ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa floridragan floridragan o persoana poate fi acuzata de marturie mincinoasa daca a facut declaratii in calitate de martor , in doua dosare civile , declaratii ce au continuturi ... (vezi toată discuția)