avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Partaj intre parinti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Partaj intre parinti

Am 23 de ani si parintii mei au divortat in toamna 2008. Tatal meu s-a mutat in alta localitate cu o alta persoana, iar eu cu mama am ramas in casa care era pe numele parintilor mei. Tata cand a plecat nu a avut nicio pretentie si nu s-a facut partaj. A fost de cateva ori acasa pentru a-si lua din lucruri, insa ultima oara cand a fost a luat si actele casei spunandu-ne mai nou ca va vrea in curand si partaj. Mama nu a apucat sa isi schimbe cartea de identitate pentru ca are nevoie de actele casei. Cand i-am spus tatalui meu ca are nevoie de acte pentru a-si schimba numele, el nu a fost de acord si a spus ca el nu ne va da actele iar mama sa isi schimbe cartea de identitate cum poate. Spuneti-mi cum pot rezolva aceasta prima problema? Urmatoarele probleme sunt din ce in ce mai complicate si as vrea sa le tratez separat pe fiecare in parte.
Va multumesc anticipat, Gabriel !
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 19:18, 30 Ianuarie 2009
Buna ziua,

Aceasta prima problema privitoare la schimbarea cartii de identitate a mamei dumneavoastra, nu se poate face fara actul de proprietate.
Parerea mea este ca ar fi bine sa introduca o actiune de partaj sau ar fi fost foarte bine dar este prea tarziu daca ar fi rezolvat aceasta problema in momentul divortului, pentru ca oamneiii se pot razgandii dupa cum vedeti.
Astfel in functie de contributia fiecaruia la dobandirea bunului instanta va hotara cui va apartine acesta.



O zi buna
Dovada adresei de domiciliu se poate face cu unul din urmatoarele documente:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia romana in vigoare, privind titlul locativ; b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit.a);
b) declaratia scrisa de primire in spatiu a gazduitorului, insotita de actul de proprietate al acestuia, pentru persoanele care solicita schimbarea domiciliului la o alta persoana fizica;
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de catre parinti sau de catre reprezentantii lor legali;
d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, dupa caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol, pentru mediul rural.

Ultima modificare: Vineri, 30 Ianuarie 2009
Marius Filip, Avocat
Mentionez faptul ca acest bun imobil a fost proprietatea ICRAL si dat de interprinderea la care lucra tatal meu (Semanatoarea) pana in anii 1992-1994, cand a fost achizitionata prin contract de vanzare-cumparare de parintii mei casatoriti timp de 20 de ani. Ce sanse sunt ca tatal meu sa obtina mai mult de 50% din valoarea bunului imobil? Sau daca exista posibilitatea ca eu sa am vreun drept. Daca mama imi da dreptul ei, eu pot printr-un credit ipotecar sa raman in posesia imobilului si sa ii platesc tatalui meu o parte din bunul imobil?
In cadrul unui partaj al bunurilor comune ale sotilor, cota de care beneficiaza fiecare se stabileste in functie de contributia fiecaruia la dobindirea bunului/bunurilor. Prezumtia de la care se pleaca este de jumatate pentru fiecare, dar daca tatal dvs. poate face dovada ca avut o contributie mai mare, atunci se poate ajunge la o cota mai mare pentru el.
Fiind cumparat de parinti in timpul casatoriei el este bun comun, respectiv apartine ambilor soti in cote egale.
Dumneavoastra nu aveti nici un drept si nici nu puteti obtine vre unul decat in momentul in care acestia decedeaza.
Mama dumneavoastra daca ajunge la o intelegere cu el poate sa-l despagubeasca pentru partea sa din acest imobil in cadrul unei actiuni de partajare.
Cel mai bine este sa va intelegeti.

Alte discuții în legătură

Schimbare buletin sorin1994 sorin1994 Salut,ma numesc Sorin Popa si peste 3 luni implinesc 18 ani.Tot atunci doresc sa vin in romania pentru a face scoala de soferi.(de cativa ani locuiesc in ... (vezi toată discuția)
Carte de identitate provizorie annaendi annaendi pt ca stau in chirie si nu am contract cu proprietarul (lipsa spatiu)posed doar carte de identitate provizorie.As dori sa stiu daca pot pleca in concediu in ... (vezi toată discuția)
Sotul refuza consimtamantul luarii in spatiu geo1999 geo1999 Buna ziua, Sunt casatorita din anul 1999 si locuim in proprietatea sotului dobandita inainte de casatorie.Cartea de Identitate mi-a expirat.Pt.eliberarea unei ... (vezi toată discuția)