avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Acuzatie de abandon familial
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Acuzatie de abandon familial

Buna ziua,


Ma numesc Alex, am 37 de ani si sunt din Iasi. Ieri 12.11.2012, m-am trezit cu o invitatie la sectia de politie de care apartin unde politistul care mi-a bagat in usa acea hartiuta, mi-a facut cunoscut faptul ca fosta mea sotie ma acuza de abandon familial.

Pentru a lamuri problema, voi descrie contextul incercand sa fiu cat mai clar si concis.

Sunt divortat din mai, anul 2008 de sotia mea caruia i-am incredintat si copilul (am considerat ca fiul meu la varsta respectiva de 6 ani ii va fi mai bine la ea). Tot atunci s-a stabilit o pensie alimentara de 200 de lei/luna si un program de vizitare. Din acel moment am achitat lunar pensia alimentara pana in urma cu cateva luni (6 sau 8 luni).

In anul 2010 am deschis un proces de partaj privind niste datorii la o banca pe care le-am achitat si dupa divort dar care ii apartineau in exclusivitate, in valoare de 854 euro, pe care l-am castigat, ea urmand sa plateasca in final acea suma.

In ultimele 6-8 luni nu am mai putut achita pensia alimentara deloc, deoarece din 2010 inainte de a se face acele reduceri bugetare (da, sunt bugetar) aveam un salar de 1500 lei si puteam sa achit facturi, intretinere, mancare si pensie alimentara. Dupa mai sau noiembrie 2010 cand a fost facuta ultima reducere a salariilor bugetarilor nu am reusit decat sa suprvietuiesc cu un salar de 700 lei (net) 2-3 saptamani pe luna.

In prezent nu mai pot suporta povara financiara a platii pensiei alimentare pe care nu am reusit sa o achit de cateva luni bune si nici nu stiu daca voi mai reusi sau cand.

As dori sa stiu ce inseamna din punct de vedere legal "Abandonul familial" si ce alternative am si cum ar trebui sa procedez.

Tin sa mentionez ca fosta mea sotie din anul 2008 s-a mutat in Bistrita-Nasaud iar in acea hartie ce a venit la sectia de politie, ma acuza ca nu am platit pensia alimentara din anul 2008, lucru neadevarat, eu avand toate chitantele platite la dosarul personal.

In final, va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
sunriser, utilizator
Cel mai recent răspuns: Dorisanna , utilizator 18:13, 27 Noiembrie 2012
ART. 305 C.P.
Abandonul de familie
#M11
Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata cu rea-credinţă, timp de două luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte, în cazurile prevăzute la lit. a) şi b), cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă, iar în cazul prevăzut la lit. c), cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă.
#B
Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
Dacă părţile nu s-au împăcat, dar în cursul judecăţii inculpatul îşi îndeplineşte obligaţiile, instanţa, în cazul când stabileşte vinovăţia, pronunţă împotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute în art. 81.
Revocarea suspendării condiţionate nu are loc decât în cazul când, în cursul termenului de încercare, condamnatul săvârşeşte din nou infracţiunea de abandon de familie.
#M24

Aveti o problema,daca vi s-au redus veniturile trebuia sa solicitati instantei reducerea pensiei de intretinere.Daca se retine rea credinta in faptul ca nu ati achitat pe o perioada mai mare de 2 luni pensia de intretinere este posibil sa fiti condamnat.

ART. 531*) C.C.
Modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere
(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.
(2) Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei.
#CIN
*) Conform art. 51 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile art. 531 din Codul civil privind modificarea şi încetarea pensiei de întreţinere sunt aplicabile şi în cazul pensiilor de întreţinere stabilite prin hotărâre judecătorească anterior intrării în vigoare a Codului civil.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 94 alin. 2 din Codul familiei

Buna ziua,

Ce ar trebui sa fac pentru a-mi modifica sau suspenda aceasta pensie de intretinere? Care sunt etapele sau pasii pe care ar trebui sa-i urmez? Tin sa mentionez ca aceasta pensie de intretinere minor s-a stabilit in 2008 iar reducerile bugetare ce m-au afectat au avut loc la jumatatea lui 2010.

In plus reclamanta a depus cerere de modificare a programului de vizitare (in septembrie 2012) cerand refuzarea oricarui contact dintre minor si mine cat si bunici (in vacantele de vara si iarna - cand vine la Iasi).

Iar ca fapt divers am vre-o 2-3 intrebari de baraj la adresa legiuitorului ( si a publicului specialist in domeniu ):

1. Legiuitorului ii convine sa sanctioneze o fapta minora de natura socio-economica cu inchisoare? De ce? Doar este vorba de saracie si nu rea-vointa la urma urmei.
1 detinut = 2000 lei/ luna cheltuiti de statul roman pe el; basca loc de munca abandonat din cauza situatiei, continuitate in munca (pensie, asigurari), mai gasesc loc de munca dupa ce ies?

2. Legiuitorul sigur nu se gandeste la relatia copilului cu tatal si cu familia largita si efectul care il are asupra sa daca il baga pe tata la inchisoare.
Din ceea ce am citit aceste legi mi se par strambe si facute numai pentru profitori si manipulatori ai ei.

O singura intrebare va pun, stimate user:
Daca minorul ar fi in intretinerea Dvs., din ce i-ati cumpara haine, rechizite, mancare, daca nici Dvs. nu va ajung banii pentru supravietuire?
Va intreb fiindca o persoana in plus inseamna un plus si la cheltuielile cu utilitatile, hrana - fosta sotie vrea chiar sa va ajute, sa nu cheltuiti bani in plus in vacante si in weekenduri.
Un copil mai vrea o ciocolata, mai vrea la circ sau la locuri de joaca, astea toate costa....
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
Martonze, utilizator
Domnul meu, din cate imi dau seama dumneavoastra nu incercati sa-mi oferiti o solutie ci simplu doar subiect de... discutii sterile.

Banuiesc ca nu sunt singurul din Romania care nu poate sa plateasca pensie alimentara datorita veniturilor mici, si mai cred ca multi nu sunt inchisi pentru acest "teribil delict" altfel sistemul penitenciar din Romania ar da faliment.

Eu v-am raspuns, in problema gaseati si raspunsul la intrebarea dumneavoastra, cititi tot si va ve-ti lamuri - nu tot timpul am avut o problema financiara.

La mine se pune problema si bunicilor, cu ajutorul carora l-am crescut pana la varsta de 6 ani pe baiat. Deci asa cum a fost crescut de bunici inainte si dupa divort, se poate si dupa.

Mai ales cand stiu ca mama baiatului (devenita in scurt timp dna. sublocotenent) are apt. de servici si un salar deloc neglijabil aprox.2000 lei fara alte sporuri, asa ca nu se pune problema saraciei la dumneaei ci a relei intentii si a dorintei de a se opune relatiei dintre copil si tata, bunici in acest scop atacand 1. cerand modificarea programului de vizitare si a2-a oara acuzandu-ma de abandon familial.

Nota: Va rog sa va ganditi la mine ca la un om serios, obisnuit, care isi vede de treaba lui, deoarece nu beau, nu sunt violent, uneori fumez, cat despre femei - este nevoie de bani multi pentru a face o relatie sa functioneze, si probabil singurul inconvenient, lucrez la o universitate de stat.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
sunriser, utilizator
si daca ati face in instanta o cerere de micsorare a pensiei de intretinere,ea ar fi probabil stabilita la salariul min pe ec...pe care din cate observ dvs il aveti in acest moment.in loc de 200 de lei pensie veti plati probabil 150 de lei.este foarte bine ca ati platit pensia pana acum,aveti cum sa demonstrati acest lucru,doar ca fosta sotie banuiesc ca a reclamat lunile in care dvs chiar nu ati mai platit.ce solutie vreti in acest caz?este o fapta penala,initial veti fi sanctionat doar cu o amneda,iar apoi daca fosta sotie va cere in continuare drepturile copilului,da veti face si inchisoare.nu e nimeni vinovat ca este criza si ca dvs nu va ajung banii.nu vreau sa fiu rautacioasa si nu fac socoteala nimanui,stiu ca e foarte greu cu sal min sa mai poti achita si o pensie,dar sincer si acel copil are nevoie de hrana asa cum si dvs aveti nevoie de ex de tigari din cand in cand.
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
desirelia75, utilizator

Alte discuții în legătură

Rog ajutor urgent cu un sfat pensie alimentara LUMI1971 LUMI1971 Fostul sot are sa-mi achite pensia alimentara pe 7 luni consecutive.Pe motiv ca nu are loc de munca nu vrea sa mi-o plateasca.In urma procesului de partaj l-am ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara din somaj ADANNA ADANNA In cazul in care imi vine prin posta pensia alim din somaj ptr luna in curs, ptr ca asa mi-au zis ca vine, doar ptr luna in curs, ce se intampla cu ... (vezi toată discuția)
Proces pensie alimentara mihaliscenco mihaliscenco Buna! Am o nelamurire, daca nu stiu suma care reprezinta pensia alimentara neplatita pot deschide proces impotriva fostului sot? Multumesc! (vezi toată discuția)