avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical salariat cu stagiu de cotizare 10 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical salariat cu stagiu de cotizare 10 zile

Bună ziua,
Vă rog frumos să mă ajutaţi în următoarea problemă: Am o salariată care s-a reangajat în unitate în 17.09.2012 şi a obţinut venituri pe luna 09.2012, 378 lei pentru 10 zile lucrate. În luna 10.2012 prezintă concediu medical cod 01 pentru perioada 22-31.10.2012. Pot să îi calculez concediul medical pe luna 10.2012? Vă fac cunoscut că salariata a mai lucrat în aceeaşi unitate în perioada 10.10.11-09.03.12. Conform OUG 158/2005 ea are stagiu de cotizare în ultimele 12 luni dar pentru calculul concediului medical din 10.2012 cum îi calculez media zilnică?
O altă întrebare: pe concediile medicale care se predau la casa de sănătate (ştiu că s-a modificat ordinul 60/2006 dar nu sunt convinsă că am înţeles bine) cum completez media zilnică cu 2 zecimale sau cu 4 zecimale, ex.: 5122/126=40,6508 cum completez corect: 40,6508 sau 40,6500.:">
Mulţumesc anticipat
Ultima modificare: Marți, 13 Noiembrie 2012
MIRELAIONICA, utilizator
Cel mai recent răspuns: Loredana_84 , utilizator 11:03, 19 Martie 2014
Pentru acordarea concediului medical ii trebuie mimim o luna de cotizare. Va trbui sa cereti o adeverinta de vechime la la celalalt serviciu, pentru a face baza de sase luni.
celeterm a scris:

Pentru acordarea concediului medical ii trebuie mimim o luna de cotizare. Va trbui sa cereti o adeverinta de vechime la la celalalt serviciu, pentru a face baza de sase luni.

Am un dubiu deoarece în ordin 60/2006 art. 12 stagiul minim de cotizare este de 1 lună în ultimele 12 luni anterioare lunii pt. care se acordă concediul medical.

MIRELAIONICA:

1. Cred ca va complicati prea mult in discutii de text si pierdeti din vedere esentialul.

2. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

3. Normele de aplicare a OUG 158/2005 (Ordinul 60/2006) precizeaza:

Art. 12.
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical, în înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.

4. Ca sa nu mai aveti nici un dubiu, din cele 12 luni anterioare intrarii in concediu medical luati ca baza de calcul ultimele 6 luni in care a avut venituri (sau macar sa aiba o luna sau 22 de zile lucratoare in totalul celor 12 luni).
tudorvaleriu a scris:

MIRELAIONICA:

1. Cred ca va complicati prea mult in discutii de text si pierdeti din vedere esentialul.

2. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate spune:

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.

3. Normele de aplicare a OUG 158/2005 (Ordinul 60/2006) precizeaza:

Art. 12.
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a) - d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical, în înţelesul prezentelor norme, se considerã o lunã de stagiu de cotizare realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical situaţia în care sunt realizate cel puţin 22 de zile de stagiu de cotizare.

4. Ca sa nu mai aveti nici un dubiu, din cele 12 luni anterioare intrarii in concediu medical luati ca baza de calcul ultimele 6 luni in care a avut venituri (sau macar sa aiba o luna sau 22 de zile lucratoare in totalul celor 12 luni).

Concluzia mea: Pot să îi calculez concediul medical doar cu venitul lunii 09.2012, 348/10*nr.zileconc.medical, deoarece într-adevăr ea în ultimele 12 luni anterioare producerii riscului are stagiu de cotizare.
Vă mulţumesc Dl. Tudor Valeriu.
apoi nu mai inteleg,sunt angajata cu 01.09.am 20 zile stagiu cotizare pe luna sept.2012.in sept 2011 eram in conc crest copil si apoi pana in 10 aprilie am fost in somaj.din 10 aprilie si pana in 01 sept nu am lucrat deloc.eu am fost la cjas si mi-a zis ca daca nu am 22 zile stagiu nu pot beneficia de indemnizatie de cm.desi am in ultimele 12 luni stagiu de cotizare,nu?

Alte discuții în legătură

Concediu medical gina2010 gina2010 daca salariatul este angajat de pe 02.02.2015 si de pe 25 martie imi aduce concediu medical, este vreo problema tinand cont ca nu a mai lucrat anterior iar ... (vezi toată discuția)
Refuz la plata cm jaga76 jaga76 va rog sa i-mi spuneti si mie daca beneficiez de C.M obtinut in urma unei operati de hemoroizi in data de 30 iunie 2017. mentionez ca sunt angajat la data de ... (vezi toată discuția)
Concediu medical la o luna jumatate de la angajare alina.livia alina.livia M-am angajat in 2 septembrie 2013. in 25 octombrie 2013 am primit co medical pt copil. Pana sa ma angajez aici nu am lucrat timp de 1 an. Nu am beneficiat de ... (vezi toată discuția)