avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Profesor in strainatate Statutul personalului didactic
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Profesor in strainatate Statutul personalului didactic

Buna ziua,


Sunt incadrat ca profesor titular in sistem( nu in cadrul scolii) din anul 2010. In primavara anului 2012 m-am inscris in Programul Headmasters Conference Scheme - un program de formare profesionala si de acumulare de experienta intr-o scoala britanica in calitate de profesor asistent si pe care l-am si castigat.
In vara acestui an mi-am depus cererea la scoala prin care am mentionat motivul pentru care am cerut concediu fara salar pentru un an(contract de munca in strainatate in calitate de profesor plus contractul incheiat intre mine si scoala britanica). Cererea mi-a fost aprobata.
Dupa ce am conspectat noua lege privind formele de angajare a personalului didactic( iata mai jos) am gasit un paragraf cum ca:


(5) Personalului didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale, i se rezervă postul didactic.


Va rog sa-mi spuneti daca conform acesui alineat imi pot prelungi sau nu conctractul de munca cu scoala din Anglia si pentru ce perioada imi pot prelungi rezervarea postului de acasa.( in acel paragraf nu apare o durata, si imi da de inteles ca as putea sta chiar si 5-10 ani)




Iata sursa:


[ link extern ]



Art. 255 Legea 1 2011 Forme de angajare a personalului didactic Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar


CAPITOLUL I
Statutul personalului didactic din învăţământul preuniversitar

SECŢIUNEA a 4-a
Forme de angajare a personalului didactic



(5) Personalului didactic titular cu contract pe perioadă nedeterminată solicitat în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale, i se rezervă postul didactic.





Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: FinlandDream , utilizator 13:01, 2 Iulie 2017
Din lecturarea celor scrise de dvs, inteleg ca trebuie sa existe o solicitare oficiala din parte institutiei din strainatate.
Suntem intr-un caz similar detasarii, cel putin asa as spune la prima vedere.
Sa mai vedem alte opinii...
Legea prevede o conditie si anume : solicitarea în străinătate pentru predare, cercetare, activitate artistică sau sportivă, pe bază de contract, este facuta ca urmare a unor acorduri, convenţii guvernamentale, interuniversitare sau interinstituţionale.

In lipsa unor astfel de acorduri , nu cred ca se poate rezerva postul didactic.
Daca scoala din romania unde sunt titular incheie un acord interinstitutional cu scoala din anglia pe o perioada de...atunci credeti ca pot solicita rezervarea postului pentru o perioada mai lunga?
Sunt foarte curios ce parere aveti sau daca a mai fost cineva in situatia mea. Multumesc
Opinia mea este ca in cazul incheierii unui acord intre cele doua institutii unitatea unde lucrati in prezent va poate rezerva postul pe perioada in care lucrati in strainatate.
Avantajul acestei institutii poate fi explicat in faptul ca la intoarcere beneficiaza de experienta dobandita de dvs in strainatate.
Ar trebui sa contactati institutia din strainatate sa vedeti care este punctul lor de vedere si deasemenea institutia de aici.

FinlandDream a scris:

...Programul Headmasters Conference Scheme - un program de formare profesionala si de acumulare de experienta intr-o scoala britanica in calitate de profesor asistent ...




Aveti si art 279 - Personalul didactic titular care din proprie iniţiativă solicită să se specializeze/să continue studiile are dreptul la concediu fără plată. Durata totală a acestuia nu poate depăşi 3 ani într-un interval de 7 ani. Aprobările în aceste situaţii sunt de competenţa unităţii şcolare prin consiliul de administraţie, dacă se face dovada activităţii respective.


In opinia mea, art 255 alin. 5 prevede o situatie in care rezervarea este imperativa: "i se rezerva postul didactic". Dar vad posibila si o rezervare in situatia prev de art 279, daca se obtine o aprobare.

Alte discuții în legătură

Concediul fara plata pentru cadrele didactice titulare Neculai Despina Neculai Despina Cadrele didattice titulare care au avut deja un an de fara platai isi pot pastra titulatura in conditiile in care frecventeaza un curs de formare in ... (vezi toată discuția)
Schimbare loc de munca lidiaflorentina lidiaflorentina Buna seara, As vrea sa stiu daca sunt profesor -titular cu contract pe perioada nedeterminata si am dat concurs in alta parte , dar postul este pe perioada ... (vezi toată discuția)
Rezervare catedra in invatamant adafelix adafelix Sunt angajata la o scoala si as dori sa fac rezervare de catedra.Care sunt conditiile rezervarii unei catedre in invatamant ?Care este perioada maxima de ... (vezi toată discuția)