avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... ponoase cu o masina \\"vanduta\\"
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

ponoase cu o masina "vanduta"

Buna ziua, Ma lovesc de o problema, ma doare buzunarul :). In 2006 am vandut cu contract de vanzare cumparare o masina fara sa mai fac alte demersuri, inclusiv cartea de identitate a masinii a ramas in posesia mea. In 2008 in baza contractului de vanzare cumparare le-am solicitata celor de la Finante sa nu ma mai oblige la plata impozitului. Acum m-am trezit ca alta persoana decat cea careia am vandut masina (pesemne ca a fost revandut-o sau cel putin instrainata in alta forma) a avut un accident de circulatie fara sa detina RCA. Asiguratorul celui accidentat de masina care mai apare in acte ca fiind a mea cere o dauna pentru acoperirea cheltuielilor cu masina. Ce pot face d.p.d.v. legal pentru a nu plati sau pentru a-mi recupera banii asiguratorului celui accidentat.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: RADU SAVALACHE , Avocat 20:34, 17 Noiembrie 2012
In raport de situatia expusa,posibilitatea neplatii daunei nu exista,atata timp cat dvs figurati in acte drept proprietar
P|entru recuperarea sumelor,aveti dreptul sa actionati in instanta persoana vinovata de evenimentul rutier
Nu prea aveti ce face, legal sunteti proprietarul autoturismului.
O varianta ar fi sa platiti daunele urmand ca apoi sa va intreptati impotriva persoanei vinovate de producerea accidentului.
La momentul accidentului s-a incheiat un proces verbal de politie sau un constat amiabil intre conducatorul autoturismului al carui proprietar ati fost si soferul pagubit, care apoi si-a reparat masina pe CASCO.
Nu imi dau seama prin ce eroare a juristilor asiguratorului CASCO s-a ajuns sa fiti dumneavoastra convocat la conciliere (sau dat in judecata pentru ca nu ati precizat acest lucru), deoarece nu exista nici un temei legal.
Singura persoana impotriva careia se pot indrepta este soferul vinovat de producerea accidentului, probabil actualul detinator al autovehiculului, al carui nume si adresa le pot lua din actele pe care le-am precizat la inceputul acestui comentariu.
Va sfatuiesc sa formulati o adresa catre asiguratorul CASCO in care sa mentionati ca sunteti fostul proprietar, ca nu aveti nici un amestec in producerea accidentului din care au rezultat pagubele asiguratului lor, si ca nu au nici un temei legal sa va solicite plata unei despagubiri.
Sunt curios care credeti ca este fapta ilicita a unui proprietar de autoturism fara asigurare, in cazul in care o alta persoana, conducand acest autoturism, produce din culpa un accident rutier. Pentru ca temeiul asiguratorului CASCO sau al pagubitului care vrea sa obtina repararea prejudiciului produs nu poate fi decat art. 1357 din noul cod civil (raspunderea pentru fapta proprie).
Nu de alta, dar poate ascultand sfatul dumneavoastra, domnul "dudescu" s-ar fi dus sa plateasca asiguratorului cuantumul despagubirii, ceea ce in mod evident ar fi fost o plata nedatorata.
Nu platiti nimic. Cine vrea ceva de la dvs. trebuie sa va dea in judecata si sa faca dovada ca sunteti proprietarul masinii. Daca exista contractul de vanzare-cumparare si solicitarea catre AF de a fi scos din evidenta, nu aveti cum sa fiti obligat la plata vreunei sume.

Alte discuții în legătură

Asigurare masini introduse in tara inaninte de aderarea la u.e. visirin visirin Am o intrebare legata de actele ce se solicitau la intriducerea in tara a masinilor din strainatate , inainte de aderarea la U.E . Era obligatorie polita de ... (vezi toată discuția)
Accident diana_76 diana_76 am avut un accident, fara victime, si terbuie sa mergem la asiguratorul RCA pentru o intelegere amiabila. Nu ma consider vinovata, intrucat conducatorul ... (vezi toată discuția)
Despagubire, accident rutier, nu sunt proprietarul masinii mihaela_982 mihaela_982 am avut un accident rutier, nu am fost eu vinovat, masina o am de la o ruda si nu am apucat sa facem contractul de vanzare cumparare. cei de la asigurari pot ... (vezi toată discuția)