avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 460 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie copil

Buna ziua,sunt cetatean roman,lucrez in Cehia de un an jumatate cu contract de munca legal,sunt insarcinata in 6 luni si as dori sa stiu daca ma intorc in Romania pot beneficia de cei 85 la suta din salariu din ultimul loc de munca adica de aici din Cehia?Daca se poate ce acte mi-ar trebui?Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: s.c. MIRA ECO GROUP s.r.l. , Consultant protectia mediului 15:37, 14 Noiembrie 2012
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) din Romania trebuie ca in cele 12 luni premergatoate masterii copilului (inclusiv luna de nastere).sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, eleva sau studenta la zi, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. - Daca in cele 12 luni ati obtinut venituri numai din alta tara nu veti beneficia de indemnizatie pentru CCC din Romania.
- Daca in cele 12 luni atiobtinut venituri si din Romania si din alta tara tunci veti benefici de indemnizatie pentru CCC din Romania.

3. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(6) In vederea acordarii drepturilor prevazute la alin. (1), persoanele care au realizat activitati profesionale in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte state care aplica prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala si ale Regulamentului (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European si al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere in aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, denumit in continuare Regulament, beneficiaza de totalizarea perioadelor de activitate realizate in aceste state in conditiile prevazute de acesta.
...

Art. 12
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta se acorda in situatia in care solicitantul indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

a) este cetatean roman, cetatean strain sau apatrid;

b) are, conform legii, domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei;

c) locuieste in Romania impreuna cu copilul/copiii pentru care solicita drepturile si se ocupa de cresterea si ingrijirea acestuia/acestora.


4. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
O persoană care a realizat timp de douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre ale Uniunii Europene (UE), Spaţiului Economic European (SEE) sau Elveţia poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Pentru a stabili statul membru competent care trebuie să acorde drepturile acestor persoane la prestaţii familiale, prevederile legislaţiei naţionale privind acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului, respectiv art. 2 alin. (6) din OUG nr. 111/2010, trebuie interpretate împreună cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, „persoana care desfăşoară o activitate salariată sau independentă într-un stat membru se supune legislaţiei din statul membru respectiv“. Aşadar, persoanele care desfăşoară/au desfăşurat activităţi profesionale în alte state membre UE sau în state care aplică prevederile Regulamentului (CE) nr. 883/2004 au dreptul la prestaţiile familiale acordate de acele state membre, nefiind supuse legislaţiei române, ci legislaţiei statului în care desfăşoară/au desfăşurat activităţile profesionale. Aşadar, aceste persoane nu pot beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului în România.


Situatie:
O persoană care a realizat o perioadă din cele douăsprezece luni anterioare datei naşterii copilului activităţi profesionale în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, iar în ultima perioadă dinaintea naşterii copilului a desfăşurat activităţi profesionale în România poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România?

Solutie:
Dacă persoana a realizat activităţi profesionale în România pe perioada dinaintea datei naşterii copilului, atunci potrivit prevederilor art. 11 alin. (3) lit. a) din Regulamentul (CE) nr. 883/2004, se supune legislaţiei române în vigoare. Aceasta poate beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului în România, prin totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre UE, SEE sau Elveţia, aplicând prevederile art. 8 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 şi ale art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială. Conform acestor prevederi perioadele de activitate desfăşurate în alt stat membru se totalizează şi se adaugă celor realizate în România, în măsura în care acest lucru este necesar, în vederea deschiderii dreptului la indemnizaţia pentru creşterea copilului. Totalizarea perioadelor de activitate realizate în alte state membre este posibilă dacă persoanele care au realizat activităţi profesionale în alte state membre se supun legislaţiei din România la data naşterii copilului.


5. Actele necesare, care se depun la Primaria de care apartineti cu domiciliul, sunt:
• actul de identitate al solicitantului;
• certificatul de nastere al copilului si, dupa caz, livretul de familie;
• certificatul de persoana cu handicap al copilului, dupa caz;
• adeverinta eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte indeplinirea conditiilor;
• adeverinta eliberata de platitorul indemnizatiei de maternitate sau, dupa caz, alte dovezi, din care sa reiasa ultima zi de concediu de maternitate;
• declaratie pe propria raspundere din care sa reiasa ca solicitantul nu beneficiaza in acelasi timp de indemnizatie de maternitate
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca celalalt parinte natural sau, dupa caz, o alta persoana (parinte adoptiv, tutore) nu beneficiaza de aceleasi drepturi;
• declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca solicitantul se ocupa de cresterea si ingrijirea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament nici unui organism privat autorizat sau serviciu public autorizat ori unei persoane fizice;
• dovada eliberata de autoritatile competente, de angajatori sau, dupa caz, declaratie pe
propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul se afla in concediu pentru cresterea copilului;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau, dupa caz, declaratie pe propria raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul realizeaza venituri profesionale supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003, cu modificarile si completarile ulterioare;
• dovada eliberata de autoritatile competente sau de catre angajator, dupa caz, din care sa rezulte incadrarea solicitantului intr-una din situatiile speciale de eligibilitate (au beneficiat in ultimele 12 luni de indemnizatie de somaj, si-au insotit sotul/sotia intr-o misiune permanente in strainatate etc.)
• alte acte necesare, dupa caz, stabilirii dreptului, prevazute in normele metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 111/2010.


Buna ziua

O persoana care a realizat venituri exclusiv in alte state membre ale UE in ultimele 12 luni anterioare nasterii copilului nu poate beneficia de indemnizatie pentru cresterea copilului in Romania, deoarece se supune legislatiei din tara unde isi desfasoara activitatea (conform art. 11, alin. 3, lit. a din Regulamentul 883/2004).

Insa, daca persoana a lucrat cu forme legale de munca atat in strainatate, cat si in Romania pe perioada dinaintea nasterii copilului, potrivit aceluiasi Regulament, se va supune legislatiei romane in vigoare si, deci, va primi indemnizatie din partea statului roman.
Perioadele de activitate desfasurate in strainatate se vor adauga celor realizate in Romania, in vederea deschiderii dreptului la indemnizatia pentru cresterea copilului.
Totalizarea perioadelor de activitate realizate in alte state membre este posibila daca persoanele care au realizat activitati profesionale in alte state membre se supun legislatiei din Romania la data nasterii copilului.

Cu ate cuvinte, daca cele 12 luni anterior nasterii copilului sunt lucrate exclusiv in strainatate, nu beneficiati de concediu crestere copil in Romania, ci va supuneti legislatiei aferente tarii respective.
Daca, din cele 12 luni anterior nasterii copilului, o parte sunt lucrate in afara si o parte in Romania, iar la momentul nasterii copilului sunteti angajat in Romania, beneficiati de concediu crestere copil conform normelor tarii noastre.

Aici gasiti Ordinul 1474/2011 ce aproba Normele de aplicare ale OUG 111/2010:
[ link extern ]

Multa sanatate d-voastra si copilului! :)






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de cresterea copilului? mihalutza_2006 mihalutza_2006 As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatia de cresterea copilului daca eu lucrez in Italia, pentru ca fiind membri ai comunitatii europene stiu ca ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil - venituri din stat ue Roxa0 Roxa0 Buna. O ruda de-a mea a lucrat legal intr-o tara din UE timp de aproape 4 ani.Si-a platit acolo toate contributiile.Acum este insarcinata, vrea sa vina in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil irinagianina irinagianina Spuneti mi va rog pot beneficia de indemnizatie pt crestere a copilului daca in cele 12 luni anterioare nasterii copilului am venituri doar in stainatate?Este ... (vezi toată discuția)