avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Lipsirea de libertate in mod ilegal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Lipsirea de libertate in mod ilegal

Buna ziua!

As avea o nelamurire in privinta infractiunii de lipsire de libertate in mod ilegal. Ma gandeam la o situatie in care actiunea sau inactiunea este indreptata impotriva unei persoane fara capacitate de a lua o hotarare, de a avea vointa ca de exemplu in cazul unui bebelus sau in cazul unei persoane aflate in coma. Poate fi admisa solutia ca in cazul acesta exista infractune de lipsire de libertate fata de aceste persoane, bazandu-se pe argumentul ca vionta acestor persoane este reprezentat
de persoana in a carei ocrotire se afla aceste persoane?
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:56, 16 Noiembrie 2012
Nu poate fi vorba de aceasta infractiune in aceasta situatie.
Da, nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de lipsire de.libertate in mod ilegal.
In cazul bebelusului pot coexista alte infractiuni in functie de situatia concreta in raport de probe.
Descrieti exact situatia,cine este subiectul activ al infractiunii?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Noiembrie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
În doctrină noțiunea de „lipsirea de libertate” este definită ca fiind impiedicarea persoanei de a se deplasa dintr-un loc în altul conform propriei voințe.

În cazurile enumerate de D-voastră - persoană aflată în stare de comă, sau bebeluș - nu poate fi vorba despre o astfel de infracțiune.
Da, acestea sunt considerentele de baza conform doctrinei si practica judiciara contrara nu cunosc sa existe pana in prezent.

Alte discuții în legătură

Noul cod penal alexia28 alexia28 in ce articol se incadreaza lipsa la libertate dupa noul cod penal? (vezi toată discuția)
Pentru 3 ani si 6 luni pentru lipsire de libertate dupa noul cod penal se scade ceva din pedeapsa? alexia28 alexia28 pnt 3 ani si 6 luni pnt lipsa de libertate dupa nuol cod penal se scade ceva din pedeapsa?? (vezi toată discuția)
Retinut de agentul de paza mariusbt1 mariusbt1 cat timp are voie sa te retina agentul de paza.pana la venirea politiei.ă10-15 minute?si daca politia vine dupa 30 minute sau 1 ora,iar tu in acest timp ... (vezi toată discuția)