daca un apartament este cumparat cu pretul minim din grila notarilor, poate fi considerat pret derizoriu si atacat contractul ulterior?
Cine are dreptul sa atace contractul? Doar vanzatorul sau si alte persoane?
Opinia mea este ca atata timp cat pretul este cel putin egal cu cel mentionat la limita minima din grila notarilor, nici vorba nu poate fi de pret derizoriu.
Preţurile din grilă sunt preţuri estimative ale imobilelor dintr-o zonă, la data efectuării expertizei. Nu pot fi considerate derizorii decît dacă apartamentul are dotări cu totul şi cu totul deosebite sau are o suprafaţă care depăşeşte cu mult suprafaţa apartamentelor obişnuite.
Chiar dacă preţul este mai mic decît valoarea reală a apartamentului, vînzătorul nu are altă acţiune decît cea întemeiată pe leziune (art.1221 c.civil), dar şansele sunt minime. Sancţiunea fiind nulitatea relativă, doar vînzătorul poate ataca actul (sau, după decesul lui, moştenitorii, dacă acţionează în termenul de prescripţie sau dacă, după împlinirea termenului, cumpărătorul uită să invoce prescripţia).
Oricum, şi pentru preţul fictiv (nu e cazul aici), şi pentru preţul derizoriu, sancţiunea este nulitatea relativă, pe care doar părţile o pot invoca.
Dar, cum spuneam, şansele sun infime. Tind asimptotic către zero. Dacă mai socotiţi şi faptul că va trebui să timbraţi acţiunea la valoarea contractului, paguba e ca şi asigurată.
Preþ "neserios"
mihai78
În anul 2001, sau 2002, tata a vândut unei familii două suprafeţe de teren intravilan.
Mă rog, au negociat să plătească vreo 1,700 USD pentru o ... (vezi toată discuția)