Daca vind un apartament si in contractul de la notar stipulez ca banii se vor plati in maxim 2 luni, in momentul in care primesc banii e suficienta o chitanta facuta doar intre vinzator si cumparator fara a mai trece pe la notar?
Se poate declara ca si pret de vinzare un pret mai mic decit minimul pe care il au notarii in tabelul lor? De exemplu daca ptentru un apartament de doua camere intr-o zona periferica notarii au in grila minim 49000 eur pot declara ca l-am vandut cu 30000 eur?
Da, este suficient pentru cumpărător. Chitanţa semnată de creditor, cuprinzînd suma primită, data plăţii şi ce reprezintă suma face dovada stingerii obligaţiei de plată.
Puteţi să declaraţi orice preţ, cu singura condiţie ca el să fie determinat în cuprinsul actului, să fie sincer (nu fictiv, declarat, de exemplu, doar în scopul mascării unei donaţii) şi serios (adică să nu fie derizoriu, infim).
Mai trebuie să aveţi în vedere că declararea unui preţ inferior grilei pe care o are notarul nu are efect asupra impozitului pe venitul din instrăinarea imobilelor, datorat de vînzător, acest impozit urmînd a se calcula la valoarea din grilă dacă preţul din act este mai mic decît această valoare. Nici asupra tarifului datorat Oficiului de cadastru pentru întabularea dreptului de proprietate nu are efect.
Dar, dacă preţul este cu adevărat de 30.000 Euro, nu văd de ce ar trebui să declaraţi că aţi primit, de exemplu, 49.000, cît este evaluat în acea grilă.
Dar, dacă preţul este mai mare decît valoarea din grilă, declarînd un preţ inferior, se cheamă că o faceţi doar pentru diminuarea obligaţiilor fiscale, ceea ce este contrar legii. Se numeşte fraudă fiscală.
Pret derizoriu?
mariana_aba
Buna seara,
daca un apartament este cumparat cu pretul minim din grila notarilor, poate fi considerat pret derizoriu si atacat contractul ulterior?
Cine ... (vezi toată discuția)