avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pret imobil: minim/orientativ? Notiunea de pret serios.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pret imobil: minim/orientativ? Notiunea de pret serios.

Buna ziua.

Cu un simplu search prin Google, am gasit "Ghid Privind Valorile Orientative Ale Proprietatilor Imobiliare in Municipiul Bucuresti".

Cuvantul cheie, este "Orientativ". :)

Sunt constient ca la respetiva valoare orientativa se calculeaza anumite taxe daca pretul din contract este mai mic decat cel din grila.

Insa, de ce vorbeste lumea despre un "pret minim din grila"? Exista cumva si o alta grila la care doar notarii au acces, unde sa fie intr-adevar stipulat un pret minim?

In ceea ce priveste magicul pret "sincer si serios", are cineva un exemplu concret cat de mic poate sa fie? 20%, 33%, 50% din pretul "orientativ"? Asta evident pentru a nu fi cauza anularii contractului in cazul unui atac in instanta.

Va multumesc!



Cel mai recent răspuns: andipop7777 , utilizator 16:41, 17 August 2012
Notarii au grile de orientare privind preturile , asa ca, verificati la ce valoare s-ar taxa acel imobil.
Va multumesc pentru raspuns.

Am aflat care este respectivul pret.

Ce ne intereseaza acuma, este la ce pret am putea face un contract de vanzare/cumparare care in cazul unui atac in instanta (de catre rude) sa nu fie anulabil?

Evident, dorim ceva mai mic decat cel orientativ, deoarece nu dispunem de suma respectiva.

In momentul de fata, putem face plata unui pret care reprezinta ~40% din pretul de grila. Un avocat pe care l-am consultat a fost de parere ca un contract de vanzare/cumparare facut la un pret sub 50% din pretul real nu poate fi considerat serios, in timp ce un notar a spus ca ~25% din pretul de grila este unul cat se poate de respectabil in ochii justitiei. Implicit, 40% este suficient.

Pe cine sa credem? :(

Va multumesc.
Stimat forumist,

Sfatul meu este să faceți contractul raportându-vă la prețul real, respectiv cel plătit efectiv.

De asemenea, cea mai bună dovadă a plății o reprezintă transferul bancar, o altoâă dovadă putând fi consemnarea notarului că plata s-a făcut în fața lui.

Din punctul meu de vedere, pentru a dormi liniștit, nu ar trebui să vă gândiți la eludarea taxelor, plata unui preț nereal, putând fi, din experiența proprie, un motiv de atacare a contractului.

Cu stimă
Pretul din grila notarului e de regula mai mic fata de pretul pietei/cel la cere v-ati inteles. Puteti trece cat doriti in act , dar taxe veti plati minim la nivelul din grila notarului.
Ar fi un pret serios cel din grila notarului, insa din mai multe motive, chestiuni care pot aparea in timp, ar fi mult mai bine daca valoarea declarata ar fi cea reala.
Un cumparator de buna credinta al carui contract e revocat/ anulat, poate primi inapoi suma platita care va fi desigur, cea inscrisa in act. Sunt mai multe motive pt care e de preferat sa scrieti in act cat ati data efectiv. Poate veti avea candva nevoie sa dovediti cat ati dat pe ap.
Impozitul il plateste proprietarul, cumparatorul plateste onorariul notarului cu tva si taxa de intabulare, poate va permiteti totusi sa platiti.
Va multumesc!

andreigrigoriu a scris:


Din punctul meu de vedere, pentru a dormi liniștit, nu ar trebui să vă gândiți la eludarea taxelor, plata unui preț nereal, putând fi, din experiența proprie, un motiv de atacare a contractului.


Trebuie sa fac o precizare.

Este vorba de o vanzare/cumparare in familie, mai precis, parintii mei vor sa-mi vanda un apartament. Am un frate care avem motive sa credem ar ataca contractul in viitor.

Pretul inferior grilei nu este un mod de eludare a taxelor, ci este singurul mod in care pot face efectiv doava ca s-a efectuat plata pretului cerut (cum ati spus, transfer bancar). Nu avem banii necesari pentru a ne atinge de pretul din grila.

Deci as zice ca avem urmatoarele variante:

1) Facem vanzare reala, cu transfer de bani, la un pret de ~40% din valoarea de grila. Respectivul procent este suma maxima pe care o putem "misca" in banca, mai mult nu avem.

2) Vanzare simulata, fara transfer al banilor, la pretul din grila/real. Fara dovada de plata.

Parintii mei nu doresc includerea clauzelor (intretinere, spre ex.), deci cele doua de mai sus, sunt singurele variante...

Asadar, 40%... suficient cat sa "dorm linistit"? :)

Alte discuții în legătură

Transfer de proprietate, posibilitati de anulare contract Dragosbalta Dragosbalta O ruda vrea sa-mi lase mostenire un apartament. Stiu ca vanzarea este inatacabila in instant. Pot sa fac actul pe o suma mult mai mica decat valoarea reala, ... (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare-cumparare axinte axinte Buna ziua Ce sanse de castig ar avea un proces pentru anularea vanzarii cu 3000 ron a unui teren de 900mp si casa, in baza articolului 1303 Cod civil (pret ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament sub pretul grilei notariale buburuz buburuz Buna ziua, O ruda apropiata a achizitionat in rate un apartament din fondul primariei pe numele meu. Acum isi doreste sa procedam la un act de vanzare ... (vezi toată discuția)