avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pret imobil: minim/orientativ? Notiunea de pret serios.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pret imobil: minim/orientativ? Notiunea de pret serios.

Buna ziua.

Cu un simplu search prin Google, am gasit "Ghid Privind Valorile Orientative Ale Proprietatilor Imobiliare in Municipiul Bucuresti".

Cuvantul cheie, este "Orientativ". :)

Sunt constient ca la respetiva valoare orientativa se calculeaza anumite taxe daca pretul din contract este mai mic decat cel din grila.

Insa, de ce vorbeste lumea despre un "pret minim din grila"? Exista cumva si o alta grila la care doar notarii au acces, unde sa fie intr-adevar stipulat un pret minim?

In ceea ce priveste magicul pret "sincer si serios", are cineva un exemplu concret cat de mic poate sa fie? 20%, 33%, 50% din pretul "orientativ"? Asta evident pentru a nu fi cauza anularii contractului in cazul unui atac in instanta.

Va multumesc!



Cel mai recent răspuns: andipop7777 , utilizator 16:41, 17 August 2012
Stimat forumist,

Din punctul meu de vedere, suficient ar fi ceva în jurul prețului de pe grilă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a definit prețul neserios într-o marjă foarte largă de apreciere. Astfel, din Decizia nr. 1597 din 14 februarie 2006 s-au relevat următoarele:

Preţul trebuie să fie, de regulă, proporţional cu valoarea lucrului vândut, părţile fiind însă libere să determine valoarea bunului şi deci preţul lui, care poate fi astfel superior ori inferior valorii reale a bunului.

Prin noţiunea de preţ serios, în sensul art. 1303 Cod civil, urmează a se înţelege preţul care constituie o cauză suficientă a obligaţiei luate de vânzător de a transmite dreptul de proprietate asupra bunului ce formează obiectul vânzării. Seriozitatea preţului depinde de existenţa unei proporţii între cuantumul preţului fixat de părţile contractante şi valoarea reală a bunului vândut.

Din întregul probatoriu administrat în cauză a rezultat că preţul a fost achitat, că este un preţ rezonabil, dat fiind raporturile dintre părţi, mamă-fiu, a faptului că foştii soţi, prin îmbunătăţirile aduse, îmbunătăţiri substanţiale, au sporit valoarea bunului.


Eu ce pot să vă spun? Personal nu aș începe un proces pentru o diferență în minus de cel mult 50% din valoarea grilei. Totuși, atenție: nu valoarea grilei este hotărâtoare, ci valoarea bunului. În cadrul unui proces se va face cu siguranță o expertiză, de aceea prețul trebuie să fie serios în raport cu bunul însuși, grila fiind doar un punct de reper.

În nici un caz nu aș opta pentru varianta a doua, este cel mai ușor atacabilă, în opinia mea.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
andreigrigoriu, moderator
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul dat. Mi-ati spus exact ce... speram, un punct de vedere, nu doar un simplu citat. :)

Daca tot sunteti asa amabil, mai indraznesc sa pun o intrebare:

Am gasit acest text intr-un curs, al Facultatii de Drep (presupun):

Dacă preţul este sincer şi serios contractul de vânzare-cumpărare este în principiu, valabil, chiar dacă preţul este multinferior sau superior valorii reale a lucrului vândut, întrucât părţile sunt libere să determine preţul sub valoarea lucrului;echivalenţa fiind relativă întrucât este raportată, atât la valoa-rea lucrului, dar şi la subiectivismul părţilor.În loc de preţ derizoriu se mai vorbeşte de „modicitatea preţului” sau de o disproporţie prea mare dintre preţ şi valoarea bunului, ceea ce poate crea confuzie între preţul neserios şi preţul lezionar. Precizarea este importantă deoarece ar puteaavea drept consecinţă constatarea nulităţii actului juridic pentruneseriozitatea preţului (deşi el este numai lezionar).În cazul preţului mult sub valoarea lucrului, se vorbeşteşi de „vilitatea preţului”
19
în sens de preţ lezionar, care subaspect juridic poate pune numai problema unei acţiuni înresciziune (admisă larg de multe legislaţii europene şi chiar decea franceză - sursă de inspiraţie pentru Codul civil român).2.3.3. Preţul lezionar.Dacă la încheierea vânzării există o
disproporţie vădită
între valoarea de circulaţie a lucrului şi preţul efectiv achitat(de exemplu, se vinde un autoturism care are valoare de piaţăde 100 milioane lei cu suma de 10 milioane lei) în doctrină sevorbeşte de
preţul lezionar


Este acest "pret lezionar" reglementat in vreun fel? Sau diferenta dintre derizoriu/lezionar este ceva ce tine strict de subiectivitatea instantei? Ca practic din ce zic ei, un pret de 10 ori mai mic dacat valoarea reala, tot "serios" se considera.




~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transfer de proprietate, posibilitati de anulare contract Dragosbalta Dragosbalta O ruda vrea sa-mi lase mostenire un apartament. Stiu ca vanzarea este inatacabila in instant. Pot sa fac actul pe o suma mult mai mica decat valoarea reala, ... (vezi toată discuția)
Anulare act vanzare-cumparare axinte axinte Buna ziua Ce sanse de castig ar avea un proces pentru anularea vanzarii cu 3000 ron a unui teren de 900mp si casa, in baza articolului 1303 Cod civil (pret ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament sub pretul grilei notariale buburuz buburuz Buna ziua, O ruda apropiata a achizitionat in rate un apartament din fondul primariei pe numele meu. Acum isi doreste sa procedam la un act de vanzare ... (vezi toată discuția)