avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament sub pretul grilei notariale
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament sub pretul grilei notariale

Buna ziua,
O ruda apropiata a achizitionat in rate un apartament din fondul primariei pe numele meu. Acum isi doreste sa procedam la un act de vanzare cumparare, cu mult sub pretul grilei notariale. Ruda mea doreste un astfel de act, pentru ca un act de donatie ar putea fi atacat de mostenitorii mei. Ma intreb daca un act de vanzare cumparare la mai putin de jumatate din pretul grilei nu ar putea fi de asemenea atacat de mostenitorii mei si deci vanzarea invalidata. Este posibila o astfel de vanzare ?
Toate cele bune.
Cel mai recent răspuns: buburuz , utilizator 12:30, 9 Iunie 2015
In primul rand nu cred ca,notarul v-ar face un astfel de act,in al doilea rand,conform art.1.660(2)NCC "pretul treebuie sa fie serios si determinat sau cel putin determinabil.De asemnea,potrivit art.1.665(1) NCC"Vanzarea este anulabila atunci cand pretul este stabilit fara intentia de a fi platit.
(2)De asemenea,daca prin lege nu se stabileste altfel,vanzarea este anulabila cand pretul este intr-atat de disproportionat fata de valoarea bunului ,incat este evident ca partile nu au dorit sa consimta la o vanzare.
Va multumesc foarte mult pentru acest raspuns. Aceasta ruda apropiata mi-a propus ca in schimbul renuntarii la dreptul sau de mostenire asupra unui apartament a carui valoare este de cca 30000euros in grila notariala sa consimt la o vanzare a apartamentului meu a carui valoare este de 95000 euros, dar la momentul vanzarii el sa nu plateasca nimic. Mai pe scurt, isi doreste o donatie printr-un act de vanzare cumparare pentru a fi asigurat ca mostenitorii mei nu vor ataca tranzactia. M-a asigurat ca o vanzare sub grila notariala este posibila deoarece suntem rude de gradul2. Inutil sa spun ca la momentul in care casa a fost dobandita de la primarie pe numele meu, nici nu a fost vorba de o astfel de vanzare.
In functie de caracteristicile imobilului, nu este imposibil ca pretul tranzactiei sa fie mai mic decat valoarea din Ghidul Notarilor.
Acest ghid este bazat pe evaluari generale (pe unitati teritoriale, pe cartiere, zone) si cuprinde valori minime pentru stabilirea Impozitului pe Venit si nu se refera la pretul contractului.

Sintagma "pret serios si determinat sau cel putin determinabil" nu este o sperietoare si nu se apreciaza "din ochi".
Puteti face o expertiza tehnica evaluatorie de care Notarul va tine seama la redactarea contractului.
Nu cred ca cineva ma poate oblige sa vand un produs la un pret anume!!!
in sitiatie de mai sus, notarul va specifica pretul convenit de parti dar va "timbre"..va taxa..la pretul din catalog
Se poate incheia fara probleme un contract de vanzare-cumparare sub grila notariala, numai ca, taxele notariale se vor calcula la valoarea minima din grila. Deci, nu vad sensul declararii unui pret mai mic. Am incheiat o astfel de vanzare-cumparare care avea intradevar, pretul mai mic decat in grilele notariale dar, asta era intelegerea partilor reala. Grilele notariale nu au rolul de a impune un pret intre parti, ci de a evalua onorariul notarului si impzitul pe vanzare.
Contractul este legea partilor. Dar, nici nu se poate derlara un pret foarte mic care nu poate reprezenta vanzarea unui bun imobil.

Alte discuții în legătură

Drept civil mostenire nedelcu catalin nedelcu catalin buna ziua! Vreu sa-mi trec si eu mostenirea de la parintii mei care sunt in viata pe numele meu.avand in vedere ca fratii mei sa nu aiba pretentii la ea mai ... (vezi toată discuția)
Pret imobil: minim/orientativ? notiunea de pret serios. andipop7777 andipop7777 Buna ziua. Cu un simplu search prin Google, am gasit \"Ghid Privind Valorile Orientative Ale Proprietatilor Imobiliare in Municipiul ... (vezi toată discuția)
Transfer de proprietate, posibilitati de anulare contract Dragosbalta Dragosbalta O ruda vrea sa-mi lase mostenire un apartament. Stiu ca vanzarea este inatacabila in instant. Pot sa fac actul pe o suma mult mai mica decat valoarea reala, ... (vezi toată discuția)