avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 165 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere al doilea copil

Buna seara! Va rog sa ma ajutati cu o informatie. Am nascut primul copil pe 3.09.2010 si din ianuarie 2011 am beneficiat de indemnizatie pentru crestere copil in cuantum de 75% din media ultimelor 12 salarii, adica 1450 lei.In 30.11.2011 am nascut cel de al doilea copil, pentru care am depus dosar dupa ce am terminat concediul de 2 ani pentru primul copil, adica la sfarsitul lui august. Acum primesc o indemnizatie mai mica, doar 1200, pe motiv ca acesta este plafonul. Este corect ca acest copil nu a avut niciun drept pana la varsta de 9 luni, iar acum doar pentru un an cat mai raman in concediu de crestere sa iau o suma atat de mica, cand ma asteptam sa fie 85% di ceea ce am castigat anterior nasterii primului copil?! Mltumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:02, 21 Noiembrie 2012
Din pacate acestea sunt prevederile legale in materie.
Dar de ce stiam despre un plafon de 3400 lei? Si mi se pare cel putin bizar ca am fost indrumata sa cer lamuriri chiar de catre institutia unde am depus dosarul, functionara mentionandu-mi ca trebuia sa primesc mai multi bani in virtutea procentului de 85. Sincer, mi se pare ca se incalca dreptul copilului...
1.- OUG 148/2005 a suferit multe modificari de la data aparitiei ei.
- Initial indemnizatia pentru CCC era de minimum 600 lei si maximum 4000 lei.

2. Deoarece al doilea copil este nascut in 2011 se aplica prevederile OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor care spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.

(1.1) Limitele minima si maxima ale indemnizatiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinta, denumit in continuare ISR.

(2) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 6,8 ISR

(3) Indemnizația lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni și nu poate fi mai mică de 1,2 ISR și nici mai mare de 2,4 ISR.

3. Indicatorul social de referinta (ISR), in vigoare = 500 lei.


Va multumesc mult pentru informare temeinica! Legislatia noastra este atat de stufoasa si in permanenta actualizare.. :( Dar cel de al doilea copil avea deja 11 luni cand a primit indemnizatia, iar eu sunt nevoita sa ma intorc la serviciu in luna septembrie anul viitor, fiind cadru didactic, prin urmare nu sunt doi ani pentru cel de al doilea copil, nu este nici macar un an...aici mi se pare interpretabil...cred ca, in virtutea unei logici de bun simt, ma incadrez la cealalta categorie, nu credeti?! cu atat mai mult ca timp de un an am crescut doi copii cu aceeasi indemnizatie...incredibil...ceva e gresit aici! Daca am vreo sansa sa cer o revizuire a dosarului, va rog sa-mi spuneti! In opinia mea, nu varsta copilului este importanta aici, ci intervalul cat mama este in concediu si primeste aceasta indemnizatie! Astept cu nerabdare raspunsul dvs!
1. - Pentru primul copil ati beneficiat de CCC1 in baza OUG 148/2005.
- Pentru al doilea copil ati beneficiat de CCC2 in baza OUG 111/2010.
- Din aceasta cauza nu ati putut beneficia, pe perioada de suprapunere, de cei 600 lei lunar prevazuti de OUG 111/2010.

2. Incepand cu 01.10.2012 indemnizatia pentru CCC2 se va recalcula in procent de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni anterioare intrarii in CCC1 dar:
- nu mai mult de 3400 lei daca optati pentru CCC2 pana la 1 an;
- nu mai mult de 1200 lei daca optati pentru CCC2 pana la 2 ani.

3. In urma modificarilor aduse de Legea 166/09.10.2012 dvs. puteti sa beneficiati, de la data de 01.10.2012, de stimulentul de insertie de 500 lei lunar daca ati optat pentru CCC2 pana la 2 ani si reluati activitatea dupa ce implineste copliul 1 an.

4. Adica veti beneficia de salariu, pentru activitatea depusa, si veti mai primi lunar, de la stat, 500 lei pana va implini copilul 2 ani.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Noiembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se revine la procentul de 85% in cazul indemnizatiei pentru ccc? adela05 adela05 Am inteles ca se discuta sa se revina la procentul de 85% pt indemnizatie crestere copil. Am doua nelamuriri: 1. Daca se revine la procentul de 85%, ramane ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere a copilului Crisxtn Crisxtn buna ziua am o mare nelamurile in legatura cu cele doua variante legate de indemnizatia de crestere a copilului: daca aleg varianta un an plafonul a ramas ... (vezi toată discuția)
Cuantum indemnizatie pentru al treilea an de ccc pentru copilul cu hadicap miruna_ion miruna_ion Buna ziua, am demarat procedurile pentru obtinerea celui de al treilea an de CCC dar am o nedumerire. Care va fi cuantumul indemnizatiei? 1200 cum am in ... (vezi toată discuția)