avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1979 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare anticipata partiala si incetarea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare anticipata partiala si incetarea contractului de munca

La 62 de ani si 37 ani de cotizare as dori sa ma pensionez anticipat partial. Constat ca in cererea catre CJP nu figureaza data de la care doresc acest lucru. Deasemenea in Codul Muncii art.56, lit.C scrie ca :"contractul de munca inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensionare...".
Intrebare: Eu nu trebuie mai intai sa incetez contractul de munca prin acordul partilor si apoi sa depun cererea de pensionare anticipata partial? Cum vor putea calcula pensia daca eu muncesc in continuare pana la comunicarea deciziei, ca doar fiecare luna muncita in plus diminueaza penalizarea cu 0.75%.
Va rog sa ma lamuriti. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:58, 15 Noiembrie 2012
Legea 263/2010

Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.

Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.


Perioada de stagiu dintre depunerea cererii si data incetarii calitatii de asigurat intra in calcul, cand trecereti la limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate cere recalcularea penalizarii la pensionarea anticipata? dodoambra dodoambra Buna ziua, Am o intrebare. Am depus actele de pensionare anticipata in februarie. Decizia mi-a venit de abia luna aceasta (iunie). Au calculat un anumit ... (vezi toată discuția)
Incetare cim prin decizie de pensionare anticipata perlutza perlutza Buna seara, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns referitor la urmatoarea problema: Mama mea si-a depus acum 2 luni la casa de pensii dosarul pentru ... (vezi toată discuția)
Incetare cim -pensionare anticipata macvio53 macvio53 In data de 10.08.2013 am depus dosarul pt. pensie anticipata.In data de 08.11.2013 am primit decizia de pensionare.Am lucrat in continuare (si in prezent ... (vezi toată discuția)