avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Se poate cere recalcularea penalizarii la pensionarea ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Se poate cere recalcularea penalizarii la pensionarea anticipata?

Buna ziua,
Am o intrebare. Am depus actele de pensionare anticipata in februarie. Decizia mi-a venit de abia luna aceasta (iunie). Au calculat un anumit numar de luni de penalizare. In decizie scrie ca intru in drepturi din data cand mi se face lichidarea de la locul de munca. Zilele trecute am facut lichidarea si le-am dus decizia. Am intrebat daca se recalculeaza procentul de penalizare tinand cont ca eu am mai cotizat 4 luni de la data de la care sa facut calculul. 4 luni x 0,75= 3% care insemna lunar 60 lei la pensie. Am intrebat-o pe functionara de la ghiseu despre acest lucru si mi-a spus ca nu se recalculeaza.
Intrebarea este daca e corecta aceasta situatie sau pot sa fac contestatie?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: dodoambra , utilizator 16:16, 25 Iunie 2014
~ Conținut șters la cerere ~
Este corect raspunsul casei locale.
Cele 4 luni vor intra in calcul atunci cand veti trece la limita de varsta.
Carp Mircea a scris:

Este corect raspunsul casei locale.
Cele 4 luni vor intra in calcul atunci cand veti trece la limita de varsta.

Corect... probabil legal... dar imoral -ca un furt pe fata. Penalizarea este pentru iesire anticipata calculata la nr. de luni in care nu mai contribui la fondul de pensii.. dar de fapt eu am contribuit cu 4 luni mai mult. Normal ar fi sa se clculeze strict pentru lunile ramase din momentul incetarii contractului de munca. Imoralitatea se manifesta si acolo ca eu am depus actele in februarie si decizia mi se inmaneaza la sfarsitul lui iunie. Bine ca nu mi s-ar fi inmanat dupa un an......
Deci concluzia este ca legal nu pot face nimic?
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 105
In sistemul public de pensii, pensiile se platesc de la data acordarii, stabilita prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, dupa caz, cu exceptia pensiei anticipate si a pensiei anticipate partiale, care se platesc de la data incetarii calitatii de asigurat.


2. Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:

Art. 51
Stagiul de cotizare realizat in perioadele in care titularul unei pensii anticipate sau al unei pensii anticipate partiale contribuie la sistemul public de pensii, avand plata pensiei suspendata, potrivit legii, poate fi valorificat numai la stabilirea pensiei pentru limita de varsta.

3. - Asadar este legal ce vi s-a spus de la Casa de Pensii.
- Cele 4 luni pe care le-ati lucrat vor fi valorificate la data pensionarii pentru limita de varsta.
tudorvaleriu a scris:

.....................
3. - Asadar este legal ce vi s-a spus de la Casa de Pensii.
- Cele 4 luni pe care le-ati lucrat vor fi valorificate la data pensionarii pentru limita de varsta.


Ok, multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare anticipata partiala si incetarea contractului de munca rolandkent rolandkent La 62 de ani si 37 ani de cotizare as dori sa ma pensionez anticipat partial. Constat ca in cererea catre CJP nu figureaza data de la care doresc acest lucru. ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata Agafia Agafia Buna seara, Sunt nascuta in iunie 1961si am 30 de ani vechime in munca. As dori sa stiu care sunt conditiile si termenul la care ma pot pensiona anticipat ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata bucur mihaela bucur mihaela daca o persoana feminina si a depus dosarul pt pensie anticipata, avand varsta de 55 ani si o vechime in munca de 36ani si 4 luni , primeste decizia de ... (vezi toată discuția)