Buna seara,
Sunt nascuta in iunie 1961si am 30 de ani vechime in munca.
As dori sa stiu care sunt conditiile si termenul la care ma pot pensiona anticipat fara penalizare.
1. Pentru o femeie nascuta in iunie 1961 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 1 luna, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 2 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 62 de ani si 1 luna, in iulie 2023;
- pensie anticipata (fara diminuare), la 57 de ani si 1 luna, in iunie 2018, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 40 de ani si 2 luni;
- pensie anticipata partiala, la 57 de ani si 1 luna, in iunie 2018, daca atunci veti avea un stagiu de cotizare de 32 de ani si 2 luni.
Multumesc pentru promptitudinea raspunsului
Mai am o intrebare: la implinirea varstei standard de pensionare , pensia anticipata partiala se va recalcula la valoarea pensiei pentru limita de varsta ? Sau raman cu penalizarea pentru pensionare anticipata pentru tot restul vietii?
In cazul in care se face recalcularea, cum se procedeaza?
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:
Art. 67
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta si se recalculeaza prin eliminarea diminuarii prevazute la art. 65 alin. (4) si prin adaugarea perioadelor asimilate si a eventualelor stagii de cotizare realizate in perioada de suspendare a platii pensiei anticipate partiale.
(2) Transformarea pensiei anticipate partiale in pensie pentru limita de varsta, in conditiile prevazute la alin. (1), se face din oficiu.
2. - Asadar la trecerea la pensie pentru limita de varsta se elimina diminuarea si se recalculeaza pensia.
- Veti primi o noua decizie de pensie pentru limita de varsta.
Info pensionare
halitz
buna ziua, ma numesc halitz daniela ,nascuta in 14 dec 1961 am lucrat continuu din aug 1979 pana in martie 2013, cand pot sa ma pensionez anticipat si cu ce ... (vezi toată discuția)