Buna seara! Am implinit 55 ani in ianuarie 2016, si in luna noiembrie voi avea vechime in munca 32 ani (am terminat facultatea in 1984 si m-am angajat.
La ce varsta pot sa solicit pensionarea anticipata si ce procent de penalizare ar insemna acest lucru?
Va multumesc anticipat pentrui raspuns!
1. Pentru o femeie nascuta in ianuarie 1961 varsta standard de pensionare este de 62 de ani, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.
2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 62 de ani, in ianuarie 2023;
- pensie anticipata partiala, la 57 de ani, in ianuarie 2018.
3. - Daca veti solicita pensie partiala in ianuarie 2018 si veti cotiza la pensie pana atunci (atunci veti avea un stagiu de cotizare de de 33 de ani si 2 luni) diminuarea pensiei este de 0,45% pentru fiecare luna de anticipare adica 0,45% x 60 luni = 27%.
- In ianuarie 2023 pensia anticipata partiala se transforma in pensie pentru limita de varsta, se elimina diminuarea si se recalculeaza pensia avand in vedere si perioada de facultate la zi (se va emite o noua decizie de pensie pentru limita de varsta).
Pensionare anticipata
Agafia
Buna seara,
Sunt nascuta in iunie 1961si am 30 de ani vechime in munca.
As dori sa stiu care sunt conditiile si termenul la care ma pot pensiona anticipat ... (vezi toată discuția)
Info pensionare
halitz
buna ziua, ma numesc halitz daniela ,nascuta in 14 dec 1961 am lucrat continuu din aug 1979 pana in martie 2013, cand pot sa ma pensionez anticipat si cu ce ... (vezi toată discuția)