avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 898 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... info pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

info pensionare

buna ziua, ma numesc halitz daniela ,nascuta in 14 dec 1961 am lucrat continuu din aug 1979 pana in martie 2013, cand pot sa ma pensionez anticipat si cu ce penalizare? multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:10, 3 August 2016
1. Pentru o femeie nascuta in decembrie 1961 varsta standard de pensionare este de 62 de ani si 2 luni, stagiul complet de cotizare este de 32 de ani si 5 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Puteti solicita:
- pensie pentru limita de varsta, la 62 de ani si 2 luni, in februarie 2024;
- pensie anticipata partiala, la 57 de ani si 2 luni, in februarie 2019.

3. - Daca solicitati pensie anticipata partiala in februarie 2019, diminuarea pensiei este de 0,45% pentru fiecare luna de anticipare.
- In cazul dvs. este vorba de 60 de luni de anticipare deci diminuarea va fi de 60 x 0,45% = 27%.

4. - In luna februarie 2024 pensia anticipata partiala se transforma din oficiu in pensie pentru limita de varsta si se elimina diminuarea.
- Se va emite o noua decizie de pensionare pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vârstã de pensionare aura 48 aura 48 Bună ziua, Mă interesează la ce vârstă mă pot pensiona anticipat, fără penalizare având vârsta de 52 ani şi 33 ani vechime în muncă Vă ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata carmenystrate carmenystrate Buna seara! Am implinit 55 ani in ianuarie 2016, si in luna noiembrie voi avea vechime in munca 32 ani (am terminat facultatea in 1984 si m-am angajat. La ce ... (vezi toată discuția)
Pensionare aura 48 aura 48 Bună ziua, Am citit un articol pe avoct net .ro în care se spune că vârsta standard dede pensionare ptr.femei este de 59 ani şi 8 luni şi vechime ... (vezi toată discuția)