buna ziua, am firma in reorganizare
as dori sa stiu, daca angajez persoane din somaj cu 3 ani inainte de varsta de pensionare cat timp primesc subventia? pana indeplinesc varsta de pensionare?
si daca angajez persoane care au peste 45 de ani pe perioada nedeterminata, si dupa un an ( timp in care primeste subventia) omul isi da demisia, ce se intampla?
dar fiind in reorganizare...mai primeste firma banii pt pers respective?
1. - Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca spune:
Art.85
...
(5) Angajatorii care încadreazã în muncã, potrivit legii, şomeri care în termen de 3 ani de la data angajãrii îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipatã parţialã sau de acordare a pensiei pentru limitã de vârstã, dacã nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipatã parţialã, beneficiazã lunar, pe perioada angajãrii, pânã la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumã egalã cu valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
...
- Adica veti primi cei 500 lei lunar pana salariatul implineste conditiile pentru pensie anticipata partiala (sau pensie pentru limita de varsta daca nu indeplineste conditiile pentru pensie anticipata partiala), pe toata perioada angajarii.
2. Si in cazul de mai sus si in cazul persoanelor peste 45 de ani daca ele demisioneaza nu mai restituiti sumele primite de la AJOFM.
3. Daca sunteti in reorganizare judiciara, deci este foarte posibil sa sporiti activitatea (ca de aceea faceti angajari, nu?), veti beneficia de facilitatile prevazute de Legea 76/2002.
multumesc de raspuns, mai pe intelesul meu, daca se angajeaza cu 3 ani inainte de varsta de pensionare anticipata, timp de 3 ani primeste subventia de la stat de 500 lei. dar fiind in reorganizare, banii astia se dau efectiv sau se scad din cheltuielile cu angajatii (somaj, cas,etc)