buna ziua ,
daca in timpul urmarii penale au fost ridicate telefoanele mobile si sigilate si nu s-a efectuat perchezitia informatica in prezenta inculpatului si nici desigilarea lor le mai pot retine ca si probe ?
Art. 63 Cod proc. pen. - Probele si aprecierea lor
"(1) Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savarsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.
(2) Probele nu au valoare mai dinainte stabilita. Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata in urma examinarii tuturor probelor administrate, in scopul aflarii adevarului. "
Art. 64 Mijloacele de proba
"(1) Mijloacele de proba prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba sunt:
declaratiile invinuitului sau ale inculpatului, declaratiile partii vatamate, ale partii civile si ale partii responsabile civilmente, declaratiile martorilor, inscrisurile, inregistrarile audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba,constatarile tehnico-stiintifice, constatarile medico-legale si expertizele. "
Conform legii penale orice mijloc material de probă constituie mijloc de probă, deci poate fi reținut până la finalizarea cauzei.
dar desigilarea si perchezitiile informatice nu trebuiesc facute in prezenta inculpatului / invinuitului , in cazul in care acesta nu a renuntat in scris la acest drept ?
Telefoanele pot fi reținute ca mijloace materiale de probă, fără legătură cu datele pe care le conțin.
Aceste date vor putea fi folosite doar dacă au fost obținute în urma unei percheziții informatice legal efectuate. Telefoanele însă, pot fi reținute ca mijloace materiale de probă.
Întrebare
Zebedeu
Codul de Procedură Penală, Art. 97
[i]Proba şi mijloacele de probă
(1) Constituie probă orice element de fapt care serveşte la constatarea existenţei ... (vezi toată discuția)