avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Detectorul de minciunu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Detectorul de minciunu

Buna ziua.Asi dori sa va intreb daca intr-un proces de litigiu ptr un pamint ar putea fi puc la acesta proba un maror care a declarat fals.Parintii mei sunt intr-un proces ptr un pamint si persoana cu care sint in proces a adus un martor care a declarat numai lucruri false si minciuni,poate fi constituita proba la dosr?/Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 11:36, 16 Noiembrie 2009
Utilizarea probei cu detectorul de minciuni (poligraf) este admisibila in procesul penal, la efectuarea expertizelor criminalistice

Cod procedura penala
Probele si aprecierea lor ART. 63
(1) Constituie proba orice element de fapt care serveste la constatarea existentei sau inexistentei unei infractiuni, la identificarea persoanei care a savirsit-o si la cunoasterea imprejurarilor necesare pentru justa solutionare a cauzei.
(2) Probele nu au valoare mai dinainte stabilita. Aprecierea fiecarei probe se face de organul de urmarire penala sau de instanta de judecata in urma examinarii tuturor probelor administrate, in scopul aflarii adevarului.
Mijloacele de proba
ART. 64
(1) Mijloacele de proba prin care se constata elementele de fapt ce pot servi ca proba sint: declaratiile invinuitului sau ale inculpatului, declaratiile partii vatamate, ale partii civile si ale partii responsabile civilmente, declaratiile martorilor, inscrisurile, inregistrarile audio sau video, fotografiile, mijloacele materiale de proba, constatarile tehnico-stiintifice, constatarile medico-legale si expertizele.

ORDONANŢÃ nr. 75 din 24 august 2000 (*actualizată*)
privind autorizarea experţilor criminalisti care pot fi recomandaţi de părţi sa participe la efectuarea expertizelor criminalistice**)

ART. 1
(1) Expertizele criminalistice se efectuează de experţi oficiali în institutele şi laboratoarele de expertiza criminalistica, înfiinţate potrivit dispoziţiilor legale.
(2) La efectuarea expertizelor criminalistice de către experţi oficiali pot participa şi experţi numiţi de organele judiciare, la cererea părţilor şi recomandaţi de acestea, autorizaţi în condiţiile prezentei ordonanţe.
2) Specialitatile în care se poate obţine calitatea de expert criminalist autorizat sunt: expertiza grafica şi tehnica a documentelor, expertiza dactiloscopica, expertiza traseologica, expertiza balistica judiciară, expertiza fizico-chimica a probelor materiale, expertiza criminalistica în accidentele de trafic terestru, aerian şi maritim, expertiza criminalistica în explozii şi incendii, expertiza vocii şi vorbirii, expertiza fotografiilor şi a înregistrărilor video, expertiza biologica, expertiza tehnicii de calcul, expertiza mijloacelor de telecomunicaţii, expertiza pentru detectia comportamentului simulat (poligraf).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere penala getuta getuta pot face plangere penala impotriva unei pers. fizice care pe baza de contracte de imprumut cu garant. imobiliara ofera credite in valuta cu o dobanda de 10 % ... (vezi toată discuția)
Ce reprezinta ? intr-un proces penal nikolos nikolos ce reprezinta o PROBATIUNE la un dosar penal cerut de avocat sau procuror ? si in ce consta aceasta probatiune [ : dovada sau proba] in poligraf , intrebari la ... (vezi toată discuția)
Proba proces penal inregistrare audio kostin69 kostin69 in cazul unei infractiuni de amenintare cu bataie, loviri/vatamari corporale, se poate folosi ca proba o inregistrare audio. Este necesara o expertiza tehnica ... (vezi toată discuția)