avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Punerea în aplicare a unei hotãrâri judecãtoreºti ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Punerea în aplicare a unei hotãrâri judecãtoreºti pronunþate de instanþa de contencios administrativ

Am castig de cauza pe un litigiu in contencios administrativ - anulare act administrativ. La data de 1 dec sa zicem expira termenul legal de 15 zile in care se poate face recurs. Pe data de 2 eu investesc hotararea cu titlu executoriu. Pe data de 3 cel care a pierdut procesul isi aduce aminte si depune recurs. Recursul suspenda executarea ...

Acum, tinand cont ca doar instanta poate constata tardivitatea recursului, si asta doar la termenul de judecare a recursului, termen ...care poate fi la inaltea curte si in 2014, ...eu ce fac pana atunci... nu pot executa hotararea chiar daca legea zice ca daca nu a depus recurs in termen ea devine irevocabila?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
adrianef, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:40, 17 Noiembrie 2012
Stimate Domn,

Conform Codului de Procedura Civila>
Art. 300 - (1) Recursul suspendă executarea hotărârii numai în cauzele privitoare la strămutarea de hotare, desfiinţarea de construcţii, plantaţii sau a oricăror lucrări având o aşezare fixă, precum şi în cazurile anume prevăzute de lege.

De asemenea>
Art. 376 - (1) Se învestesc cu formula executorie prevăzută de art. 269 alin. (1) hotărârile care au rămas definitive ori au devenit irevocabile, precum şi orice alte hotărâri sau înscrisuri, pentru ca acestea să devină executorii, în cazurile anume prevăzute de lege.

Ca atare, puteti continua procedura de executare.

Atentie! Daca se va respinge exceptia tardivitatii si se va admite recursul, se aplica:

Art. 379, indice 1*) C.proc.civ. prevede> În cazul în care s-a desfiinţat titlul executoriu, toate actele de executare efectuate în baza acestuia sunt desfiinţate de drept.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Am inteles insa....
Daca ma duc la registratura sa solicit liberarea unei copii legalizate cu precizarea definitiv, irevocabil si executoriu .... exista sansa ca sa primesc un refuz pe motiv ca ...desi au trecut 15 zile de la comunicare (fapt atestat de dovada de la dosar de expediere comunicarii si data postei cand s-a primit hotararea) trebuie sa mai ...astept sa vad daca se face recurs ?
Atata vreme cat a trecut termenul de recurs, nu veti intampina un refuz. Sau, cum totul e relativ in tara asta a noastra, nu ar trebui sa intampinati un refuz...Verificati, insa, daca hotararea a fost comunicata si catre parat in aceeasi zi in care v-a fost comunicata si dumneavoastra, pentru a fi sigur de prescriptia dreptului de a mai formula cai de atac.
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat
La dosar exista dovada comunicarii ... Aceasta este un tipizat postal ce are o "rubrica" unde scrie data la care a fost distribuita catre destinatar. Daca destinatarul nu a fost gasit se precizeaza ca a fost afisata ..pe usa geam etc :).
Evident ca data de comunicare poate sa fie diferita, in functie de cum distribuie posta romana corespondenta.
Presupunand ca, in conformitate cu prevederile legale, ...calculez corect cele 15 zile ....adica scad prima si ultima zi ..etc in a 16 zi ma duc si solicit eliberarea hotararii investita cu titlu exocutoriu si tanti de la registratura refuza.... pot sa fac circ :)?




Nu stiu daca puteti, dar veti avea motiv sa-l faceti. :)
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
Ana-Maria Dinescu, Avocat

Alte discuții în legătură

Iccj. hotararile instantei de contencios administrativ sunt executorii de drept Roland Mindrila Roland Mindrila Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1080 din 23 februarile 2011 pronunţată în recurs de Secţia ... (vezi toată discuția)
Definitiva si irevocabila Capitan Capitan Capitan Capitan o decizie pe contencios ,definitiva si irevocabila, trebuie investita cu formula executorie? care este procedura de executare a unei astfel de decizii?? (vezi toată discuția)
Hotararea pronunta de instantata de contencios administrativ se investeste sau nu cu formula executorie? george141414 george141414 Buna ziua. Printr-o hotarare judecatoreasca s-a dispus restituirea taxei de prima inmatriculare de catre DGFP plus dobanda fiscala si cheltuieli de ... (vezi toată discuția)