avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1049 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Punerea în aplicare a unei hotãrâri judecãtoreºti ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Punerea în aplicare a unei hotãrâri judecãtoreºti pronunþate de instanþa de contencios administrativ

Am castig de cauza pe un litigiu in contencios administrativ - anulare act administrativ. La data de 1 dec sa zicem expira termenul legal de 15 zile in care se poate face recurs. Pe data de 2 eu investesc hotararea cu titlu executoriu. Pe data de 3 cel care a pierdut procesul isi aduce aminte si depune recurs. Recursul suspenda executarea ...

Acum, tinand cont ca doar instanta poate constata tardivitatea recursului, si asta doar la termenul de judecare a recursului, termen ...care poate fi la inaltea curte si in 2014, ...eu ce fac pana atunci... nu pot executa hotararea chiar daca legea zice ca daca nu a depus recurs in termen ea devine irevocabila?

Multumesc
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
adrianef, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:40, 17 Noiembrie 2012
Este prematur să solicitați exact în prima zi după împlinirea termenului legal de 15 zile de la primire întrucât ați putea întâmpina refuzul instanței pe următorul considerent : dacă recursul a fost depus (poștal-recomandată cu Conf. . . . ) exact în interiorul celor 15 zile de la primire și va ajunge la instanță potrivit legi trimiterilor poștale : ”Z+1- 4 zile”,
În materia contenciosului administrativ se aplică prioritar dispoziţiile cu caracter special ale Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ.

Legea nr. 554/2004 este prevedere specială în raport cu dispozițiile Codului de procedură civilă și, ca orice prevedere cu caracter special, se aplică întotdeauna cu întâietate. Asta înseamnă, în primul rând, că recursul este suspensiv de executare, exceptând prevederile de la art. 14 şi art. 15 din Legea nr. 554/2004. Însă este evident că soluţia ce se discută aici este o soluţie pe fondul cauzei, deci devin incidente dispoziţile art. 20, alin. (2) din Legea nr. 554/2004: recursul suspendă executarea şi se judecă de urgenţă.

Procedura de executare a unei hotărâri judecătoreşti este prevăzută la art. 24 şi următoarele din Legea nr. 554/2004. Aşa cum rezultă din alin. (1) al art. 24, procedura specială de executare instituită de articolul menţionat se aplică numai dacă prin dispozitivul hotărârii irevocabile autoritatea publică este obligată să încheie, să înlocuiască sau să modifice un act administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze anumite operaţiuni administrative, nefiind necesară învestirea cu formulă executorie a hotărârii. Hotărârile care cuprind alte obligaţii decât cele vute în vedere de art. 24, alin. (1) din Legea nr. 554/2004, cum ar fi plata de despăgubiri, se învestesc cu formulă executorie şi urmează procedura de executare silită reglementată de Codul de procedură civilă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iccj. hotararile instantei de contencios administrativ sunt executorii de drept Roland Mindrila Roland Mindrila Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat (în cuprinsul Deciziei nr. 1080 din 23 februarile 2011 pronunţată în recurs de Secţia ... (vezi toată discuția)
Definitiva si irevocabila Capitan Capitan Capitan Capitan o decizie pe contencios ,definitiva si irevocabila, trebuie investita cu formula executorie? care este procedura de executare a unei astfel de decizii?? (vezi toată discuția)
Hotararea pronunta de instantata de contencios administrativ se investeste sau nu cu formula executorie? george141414 george141414 Buna ziua. Printr-o hotarare judecatoreasca s-a dispus restituirea taxei de prima inmatriculare de catre DGFP plus dobanda fiscala si cheltuieli de ... (vezi toată discuția)