avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prescriere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prescriere

ce se poate intampla din punct de vedere juridic si deontologic pentru un medic de familie, care avand un contract cu CNAS, a lucrat legal ca medic in strainatate timp de 20 de luni, in tot acest timp fiind platit de Casa nationala de asigurari de sanatate, in locul, sub identitatea si pe parafa acestuia profesand un alt medic fara rezidentiat ?
este o infractiune de inselaciune (art.215, cod penal) ??
care este termenul de prescriere pentru aceasta/aceste fapte ?
Cel mai recent răspuns: Robert Silbermann , Avocat 22:18, 16 Noiembrie 2012
Cam 10 ani ar fi termenul de prescripţie a răspunderii penale, dacă avem în vedere infracţiunea de înşelăciune în variantă agravantă .
multumesc pentru raspuns
este o infractiune de inselaciune la adresa CNAS ?
Poate fi înşelăciune, poate fi şi un fals privind identitatea , din partea celui care a lucrat în locul meidcului , sub identitatea acestuia .

Art. 215 cod penal.
Înşelăciunea
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material injust şi dacă s-a pricinuit o pagubă, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înşelăciunea săvârşită prin folosire de nume sau calităţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Dacă mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executării unui contract, săvârşită în aşa fel încât, fără această eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută în alineatele precedente, după distincţiile acolo arătate.FALSURI ÎN ÎNSCRISURI
Art. 293- Falsul privind identitatea:
Prezentarea sub o identitate falsă ori atribuirea unei asemenea identităţi altei persoane, pentru a induce sau a menţine în eroare un organ sau o instituţie de stat sau o altă unitate dintre cele la care se referă art. 145, în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine ori pentru altul, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani.
Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează încredinţarea unui înscris care serveşte pentru dovedirea stării civile ori pentru legitimare sau identificare, spre a fi folosit fără drept.
Normal , se pot dovedi faptele , dacă medicul titular a lucrat cu contract în străinatate, ar fi trebuit să fi întruprt activitatea, ori să o suspende pe perioada respectivă .
Oricum ar fi , şi oricare ar fi încadrarea juridică, eu cred că există răspundere pentru cele petrecute , şi din punct de vedere disciplinar .

mersi
am citit si eu art 215 si cred ca aceasta infractiune este mai degraba inselaciune in dauna casei nationale de asigurari si probabi si uzurpare de identitate
Daca platiti impozitele catre stat pare sa fie vorba de o infractiune sau de mai multe care probabil va determina o amenda administrativa si daca nu a fost nimeni afectat. Daca se gandeste sa si ia avocat specializat in dreptul penal scapa usor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Complicitate picika picika buna cu ce se pedepseste complicitatea in inselaciune? multumesc (vezi toată discuția)
Urgenta ment ment Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc (vezi toată discuția)
Antrenarea raspunderii penale Dima Mihaela Dima Mihaela Buna ziua Am urmatoarea problema : am preluat de la o persoana o societate comerciala. La prima verificare, din actele contabile situatia era exact cea ... (vezi toată discuția)