avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transmitere date personale confidentiale catre terte ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transmitere date personale confidentiale catre terte persoane

Buna ziua,
Acum 2 luni am primit un mail prin care firma de asigurari ma anunta de introducerea unei fransize la polita semnata. Atasat era un act aditional cu datele mele personale confidentiale (Nume, CNP, Adresa, etc).
Ulterior am vazut ca mailul fusese trimis (cu atasamentul care continea datele personale) catre alte persoane, pana au realizat ca nu eram eu persoana careia ii trimisese mailul initial.
La insistentele mele de a-mi da o explicatie mi-au trimis niste scuze ca nu sunt ei cei care se ocupa de gestionarea relatiilor cu clientii, ci consultantii lor externi.
As vrea sa stiu daca pot face ceva mai mult, deoarece nu mi se pare normal ca datele mele personale sa fie transmise catre terte persoane, fara acordul meu, dupa care sa mi se spuna ca a fost o eroare. Se pot intampla multe nereguli prin astfel de "erori" si nu vreau sa fiu pusa intr-o pozitie neplacuta datorita unor furnizori de servicii care nu stiu sa trateze corespunzator datele personale confidentiale.
Va multumesc anticipat pentru raspuns,
Cel mai recent răspuns: Dana Fatol , Avocat 18:25, 15 Noiembrie 2012
Buna ziua,

Conform art. 33 din Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date "Neîndeplinirea obligaţiilor privind aplicarea măsurilor de securitate şi de păstrare a confidenţialităţii prelucrărilor, prevăzute la art. 19 şi 20 (n.n. din lege), constituie contravenţie, dacă nu este săvârşită în astfel de condiţii încât să constituie infracţiune, şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 50.000 lei."

Astfel, daca considerati ca societatea respectiva (care ar trebui sa fie operator de date cu caracter personal daca avea, pastra si utiliza datele dvs) v-a incalcat dreptul la confidentialitatea datelor personale, aveti doua modalitati prin care sa actionati:

1. trimiteti o adresa scrisa catre operatorul de date cu caracter personal (societatii respective), apoi va adresati, tot in scris, printr-o plangere, Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, pentru ca acestia sa constate incalcarea confidentialitatii datelor si eventual sa aplice in mod direct o sanctiune societatii ori sa se adrese Tribunalului pentru sanctionarea societatii.

2. ii actioanti in judecata, daca considerati ca exista si un prejudiciu.

Eu personal as considera ca prima varianta este cea mai potrivita. Pentru redactarea documentelor si indeplinirea procedurii ar fi util sa va adresati unui avocat sau sa aflati mai multe informatii direct de la ANSPDCP.

Mult succes,

Dana
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
Dana Fatol, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Confidentialitate nota explicativa marinu30 marinu30 Buna ziua, Mi-a fost ceruta nota explicativa de departamentul juridic la firma unde lucrez si acea nota explicativa a inceput sa circule pe mail-ul firmei ... (vezi toată discuția)
Sesizare anspdcp bizbiz bizbiz Buna ziua. Am nevoie de o informatie. In firma la care am lucrat au fost anumite nereguli si angajatorul mi-a produs un prejudiciu material prin prelucrarea ... (vezi toată discuția)
Ce acte reglementeaza....? floricica floricica Buna ziua, Apelez la amabilitatea profesionistilor de pe acest forum pentru de a-mi oferi o opinie legala cu privire la ce acte normative protejeaza datele ... (vezi toată discuția)