avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Platesc datoriile catre ANAF si primesc amenda.
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Platesc datoriile catre ANAF si primesc amenda.

Buna ziua. Va rog foarte mult sa ma ajutati cu cateva sfaturi si daca se poate sa-mi indicati si cateva texte din lege. Sunt proprietarul si administratorul unei societati comerciale din anul 2005, iar in anul 2010, din cauza unor probleme financiare am fost nevoit sa suspend activitatea societatii pe o perioada de 3 ani la Camera de comert. Pentru ca firma avea datorii catre stat (impozit forfetar), nu am putut cere regim derogatoriu. Pentru faptul ca in anul 2011 si 2012 nu am depus declaratii si bilantul pe 0 am fost declarat inactiv fiscal, lucru care ma afectat foarte mult deoarece apar inregistrate fapte in cazierul fiscal, cazier ce imi este necesar pentru angajare. Avand nevoie de un cazier curart pentru a ma angaja (acest lucru fiind necesar in domeniul in care doresc sa profesez), am decis sa platesc datoriile catre ANAF si bineinteles am depus si declaratiile si bilanturile lipsa alaturi de cererea de reactivare fiscala. In urma cu o saptamana, in loc de o instintare cu privire la radierea faptelor din cazierul fiscal am primit o amenda de 1000 RON. :O :O:O:O:O INTREBARI: Se poate contesta aceasta amenda in justitie ? Exista o posibilitate legala de a obtine anularea amenzii? Are aceasta amenda influenta asupra cazierului fiscal? Se pot recupera banii platiti pentru impozitul forfetar, legea care prevedea acest impozit nemaifiind in vigoare ? Sper foarte mult sa-mi raspundeti si va multumesc anticipat !!!!!!!!!!!!
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 17:53, 17 Noiembrie 2012
Este corect, ati primit amenda in temeiul art. 219 alin. 1 lit. a) Cod procedura fiscala - constituie contraventii: nedepunerea la termenele prevazute de lege a declaratiilor de inregistrare fiscala. Cuantumul este prevazut de art. 219 indice 1 alin. 2 lit. a) - amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Amenda nu se inscrie in cazierul fiscal, indeplinirea obligatiilor care au generat inscrierea de fapte in cazierul fiscal va duce la radierea acestora.

Va multumesc mult pentru ajutor ! :) Am citit articolele indicate de dumneavoastra si reiese intradevar ca se sanctioneaza cu amenda nedepunerea declaratiilor fiscale. Totusi, nu exista nici o cale de anulare a acestei amenzi? Mentionez ca, amenda am primit-o dupa ce am depus toate actele necesare si am platit datoria si am facut cererea de reactivare. Conform textului indicat amenda trebuia sa o primesc acum 2 ani, fapt ce nu s-a intamplat. Ce doresc de fapt sa va intreb este ca: in aceasta situatie amenda nu este lipsita de temei legal fiind aplicata prea tarziu moment la care nu mai sunt indeplinite conditiile prevazute de codul de procedura fiscala ? Va multumesc inca o data! :)
Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
LuchianSeb, utilizator
Nu este aplicata prea tarziu, a fost aplicata la data cand s-a constatat incalcarea prevederii legale. Nedepunerea declaratiilor in termen este o contraventie cu caracter continuu, a se vedea in acest sens art. 13 din O.G. 2 / 2001 privind regimul juridic al contraventiilor, care spune ca aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei, cu exceptia prevazuta la alin. 2, respectiv in cazul contraventiilor continue termenul prevazut la alin. 1 curge de la data constatarii faptei.
Contraventia este continua in situatia in care incalcarea obligatiei legale dureaza in timp.
Din punctul meu de vedere este bine ca v-a dat minimul din cuantum, putea sa va dea maximul de 5.000 lei.
In concluzie amenda are temei legal si ati fost sanctionat contraventional cu respectarea intocmai a prevederilor legale in vigoare. Este dreptul dumneavoastra sa contestati in instanta amenda, insa din punctul meu de vedere, cu privire la temeiul legal, nu aveti nici o sansa de castig.
Ultima modificare: Vineri, 16 Noiembrie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Din cate spuneti, este intemeiata amenda, dar nu este corect din punct de vedere moral. Intrarea in legalitate ar trebui intotdeauna incurajata de catre stat, nu invers!! Pacat...
Va multumesc pentru indicatii domnule Lucian ! :) Daca cer sa fie firma introdusa in insolventa, ce se intampla cu amenda? Si mai am o datorie in jur de 2000 RON catre o alta societate comerciala. Daca suntem in imposibilitate financiara sa achitam aceste datorii, se poate incepe dizolvarea sau lichidarea firmei? Creditorii daca nu se pot indestula din patrimoniul societatii comerciale, pot recupera restul creantelor din patrimoniul administratorilor? Ce efecte au toate acestea asupra cazierului fiscal? Va multumesc inca o data ! :) ...si sunt de acord ca este greseala mea ca nu am depus declaratiile la timp, greseala pe care mi-o asum. Insa inainte de a platii datoriile care nu reprezentau altceva decat impozit forfetar si penalitati de intarziere desi firma nu mai functiona din cauza lipsei sediului, acesta fiind preluat de ANAF deoarece apartinea unei alte firme care a intrat in faliment (societatea noastra avand calitate de comodatar asupra cladirii si terenului), am fost informat verbal de cei de la finante ca nu voi fi sanctionat in nici un fel daca platesc tot si depun toate actele. Daca stiam ca primesc si amenda nu mai plateam nimica ca si asa m-am imprumutat de bani ca sa platesc, desi probabil puteam sa cer declararea falimentului. Acum sunt cam in aceasi situatie ca inainte. E foarte moral ! :D
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
LuchianSeb, utilizator

Alte discuții în legătură

Daca n-am depus declaratiile ce se intampla monette monette Buna, ma numesc Monica si am firma dar nu are activitate, este infiintata din iulie 2007. Am depus declaratiile trimestrial pana anul trecut. De anul trecut nu ... (vezi toată discuția)
Probleme firma inactiva - nedepunere declaratii Alina1104 Alina1104 Am infiintat un SRL in apr.2012 . In mai 2012 , s-a depus declaratia 010 la ANAF. SRL nu este platitor de tva . nu am prestat nici o activitate in acest timp ... (vezi toată discuția)
Nedeclararea formularului 201 si amenzile aferente Bogdan6775 Bogdan6775 Cum se calculeaza amenda pentru nedeclararea formularului 201 daca activitatile de obtinere de venit s-au desfasurat pe mai multi ani? (vezi toată discuția)