avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Conditii pentru postul de expert SSM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Conditii pentru postul de expert SSM

Pentru a ocupa functia de EXPERT IN SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA - cod cor 242304 necesita studii superioare?????
Cel mai recent răspuns: inspectorSSM , utilizator 19:20, 18 Noiembrie 2012
Expertul in securitate si sanatate in munca este o ocupatie specifica domeniului securitatii si sanatatii in munca, care a fost introdusa de pct. 37 al art. I din HOTARAREA nr. 955 din 8 septembrie 2010, care introducea art. 51^1 in NM de aplicare a Legii 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006, care preciza:

ART. 51^1
Ocupatiile specifice domeniului securitatii si sanatatii in munca, necesare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
a) tehnician in securitate si sanatate in munca;
b) expert in securitate si sanatate in munca.

Nivelul de studii ( inclusiv studii superioare) necesar expertului in securitate si sanatate in munca este precizat prin art. 51^3 introdus in NM de pct. 37 al art. I din HOTARAREA nr. 955 din 8 septembrie 2010


ART. 51^3
(1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare ocupatiei prevazute la art. 51^1 lit. b) sunt:
a) studii universitare de licenta absolvite cu diploma, respectiv studii superioare de lunga sau de scurta durata absolvite cu diploma de licenta ori echivalenta in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice;
b) program de formare profesionala pentru ocupatia de expert in securitate si sanatate in munca, de cel putin 80 de ore;
c) curs postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore, sau masterat/doctorat in acest domeniu.

Dupa cum observati nu era suficient sa ai doar studii superioare, mai era necesar si cursul de 8o de ore si cel postuniversitar de 180 de ore ca sa te poti numi expert in SSM
Problema e ca atat art 51^1 cat si art 51^3 au fost abrogate de pct. 5 al art. I din HOTARAREA nr. 1.242 din 14 decembrie 2011.

Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca de la art 51^3 au ramas in Normele Metodologice de aplicare a Legii 319/2006, ele sunt definite acum in art 50, ca pregatire de nivel superior si apar ca cerinta de pregatire in cazul sefilor de servicii interne sau externe de prevenire si protectie.

ART. 50 din NM aplicare Lg 319/2006 cu modificari si completari ulterioare
(1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului superior, care trebuie indeplinite in mod cumulativ, sunt urmatoarele:
a) absolvirea, in domeniile fundamentale: stiinte ingineresti, stiinte agricole si silvice, cu diploma de licenta sau echivalenta, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenta, ori a studiilor universitare de lunga durata sau absolvirea cu diploma de absolvire a studiilor universitare de scurta durata;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore;
c) absolvirea cu diploma sau certificat de absolvire, dupa caz, a unui program de invatamant postuniversitar in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu o durata de cel putin 180 de ore.


Ultima modificare: Joi, 15 Noiembrie 2012
inspectorSSM, utilizator
Pentru pozitia de EXPERT IN SECURITATE SI SANATATE IN MUNCA TIMPUL DE MUNCA ESTE OBLIGATORIU DE 8 ORE?????
Sau societatea poate incheia si un cim timp partial????
Daca este lucrator desemnat SSM, sau membru al serviciu intern SSM, atunci este obligatoriu sa aiba incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.

ART. 20 din NM aplicare L 319/2006 aprobate prin HG 1425/2006
(1) Desemnarea nominala a lucratorului/lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.

Art 23
(3) Incepand cu data de 1 iulie 2011, serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care au contract individual de munca cu norma intreaga incheiat cu angajatorul.
Ultima modificare: Duminică, 18 Noiembrie 2012
inspectorSSM, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nivel superior de pregatire ssm Docan.Ovidiu Docan.Ovidiu studiile economice satisfac cerintele pentru nivel superior de pregatire in SSM? (vezi toată discuția)
Inspector sau specialist ssm? Georgeadyy Georgeadyy Salut! Imi poate explica cineva care e diferenta intre inspector si specialist ssm? Cu ce se ocupa fiecare, etc. Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Cursuri ssm adrcarlos adrcarlos Buna seara, Poate cineva sa ma ajute, va rog, ... Explicandu-mi daca se poate face cursul SSM de 180 de ore fara a avea vreun curs anterior absolvit de 80 ... (vezi toată discuția)