avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Propunere modificare Codul Muncii cf. Monitor Oficial ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Propunere modificare Codul Muncii cf. Monitor Oficial 773/16.11.2012

Am nevoie de o parere in ceea ce priveste modificarile aduse Art. 159, asa cum este formulat la pct. 72 (pg. 9) din propunerea legislativa din Monitorul Oficial 773/16.11.2012.

Pct. 72 mentioneaza ca se adauga trei noi aliniate:

(2 1) Se acorda spor la salariu pentru perioadele in care salariatul, in timpul sau liber, se afla la dispozitia angajatorului, putand fi chemat oricand sa indeplineasca obligatii de serviciu.
(2 2) In situatia in care salariatul este chemat la serviciu pentru indeplinirea obligatiilor de munca in conditiile alineatului precedent, activitatea prestat se remunereaza in regim de munca suplimentara.
(2 3) Conditiile de acordare si cuantumul sporului se stabilesc prin lege, Contract Colectiv sau Individual de Munca, dupa caz."

As fi curios ce se intelege prin sintagma "se afla la dispozitia angajatorului" si pentru cine si cum se acorda sporul la salariu:

- Se aplica doar persoanelor care trebuie sa fie non-stop disponibile, cum ar fi administrator IT, sef al pazei, etc.? In acest caz sporul este cu caracter permanent si se acorda doar pentru faptul ca este la dispozitia angajatorului, urmand ca pentru eventualele ore efectiv lucrate sa i se plateasca ore suplimentare?
- Se poate aplica si unor angajati care nu trebuie sa fie disponibili non-stop, ci doar ocazional? In acest caz, se plateste si spor la salariu si ore suplimentare? Daca da, cum se reglementeaza asa ceva?

Unele modificari propuse mi se par bune, altele un pic dubioase (tinand cont ca intentia declarata este sprijinul angajatului si nu al angajatorului).
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:06, 17 Noiembrie 2012
Daca ar fi sa se adopte aceasta modificare, atunci ea este aplicabila persoanelor care sunt la dispozitia angajatorului ocazional sau permanent ..nu stiu in ce masura o astfel de reglementarea ajuta salariatul ..

Este o propunere ambigua care lasa loc de interpretari ..
Mi se pare o propunere foarte buna!=D> Atata timp cat ii soliciti salariatului sa stea in timpul sau liber pe fir, adica nu prieteni la o bere, nu plecari la rude, etc. si in caz de urgenta, la prima chemare sa se prezinte la servici pentru indeplinirea obligatiilor, acordarea sporului pentru asemenea deranj mi se pare ceva foarte corect.
Propunerea ar fi foarte buna daca "la dispozitia angajatorului" ar fi intr-adevar echivalata cu "stai acasa si astepti sa te sune angajatorul" si ai un spor doar pentru asta. Problema este ca se poate interpreta abuziv in cel putin doua moduri:
- "la dispozitia angajatorului" = "vii la serviciu si astepti sa ti se dea de lucru" (asa cum destui angajatori prefera sa interpreteze sintagma cand vine vorba de articolul deja existent in Codul Muncii cu somajul tehnic si plata 75%).
- asa cum este formulata, prin "spor la salariu" de la alin (2 1) se poate intelege "plata prin ore suplimentare" cf alin (2 2), adica nu primesti un spor special pentru ca astepti acasa, fiind platit doar pentru eventualele ore suplimentare. Prin extensie, esti non-stop la dispozitia angajatorului, ceea ce inseamna ca oricand poti fi sunat sa vii la serviciu; in propunere nu zice nicaieri ca angajatorul este obligat sa te anunte inainte ca in perioada X trebuie sa ii stai la dispozitie.
Articolul ar trebui reformulat din temelii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 17 Noiembrie 2012
nicolae_dumitru, utilizator
Mi se pare abuziva o astfel de prevedere , daca nu se ia acordul salariatului in acest sens .. in rest vom vedea daca se vor adopta aceaste modificari

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce trebuie facut catre itm pentru a putea lucra pe 01.12.2010 neon butterflies neon butterflies De ce este nevoie de la itm pentru a putea lucra pe data de 01.12.2010? (vezi toată discuția)
Salarizare la orele suplimentare Cristina Plaveti Cristina Plaveti Care este calculul corect al salariului pentru salariatii care efectueaza ore suplimentare in zile obisnuite si de sarbatoare legala cuprinse in orarul de ... (vezi toată discuția)
Disponibilitate telefonica ionescumarian ionescumarian Buna ziua, Lucrez intr-o multinationala care are ca obiect de activitate leasingul operational si rent a car cu o flota de aprox 3500 de masini ... (vezi toată discuția)