avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit cheltuieli delegatie
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

cheltuieli delegatie

Daca acord deductibilitate cheltuielilor din facturile de masa aduse de salariatii care au efectuat deplasari in interesul serviciului in tara ,atunci nu mai trebuie sa le acord si diurna (13*2.5%=32.5 RON/zi)?
Care este legislatia aplicabila in acest sens HG 518?


Multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 00:26, 17 Noiembrie 2012
Diurna pentru deplasarile in tara este reglementata de HG nr.1860/2006 si nu de HG nr.518/1995 - aceasta este pentru deplasarle externe.

Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil. ..art.44 alin.2 C.mun.

HG nr.518/1995
Art. 5. - (1) Personalului trimis în străinătate în condiţiile prezentei hotărâri i se acordă:
A. În străinătate:
a) o indemnizaţie zilnică în valută, denumită în continuare diurnă, în vederea acoperirii cheltuielilor de hrană, a celor mărunte uzuale, precum şi a costului transportului în interiorul localităţii în care îşi desfăşoară activitatea;

b) o sumă zilnică în valută, denumită în continuare plafon de cazare, în limita căreia personalul trebuie să-şi acopere cheltuielile de cazare.
.....
Indemnizatia zilnica pentru delegare sau detasare se acorda pentru cheltuieli marunte. Acordarea acesteia nu face ca facturile de masa aduse de delegati sa fie nedeductibile la calculul impozitului pe profit. Sunt doua cheltuieli distincte.

Eu as asimila facturile de masa cu bonurile valorice date in acelasi scop. Deci, o persoana trimisa in delegatie careia i se deconteaza facturile de masa nu mai poate primi si bonuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna in romania Nagy Andreea Nagy Andreea Buna, am nevoie sa-mi deschida si mie cineva creierul pt ca nu gasesc exact unde scrie cum se acorda diurna; adica am o nedumerire: in cazul in care angajatul ... (vezi toată discuția)
Acordare diurna SSFF SSFF Buna seara, Va rog mult sa imi spuneti daca o firma care trimite personal sa lucreze in UE (sau in alta localitate din tara) si asigura angajatilor ... (vezi toată discuția)
Acordare diurne ovidiuvasilescu ovidiuvasilescu Buna ziua. Am lucrat la o companie de transport belgiana, cu o sucursala in Romania, am avut contract de munca in tara. Compania romana nu mi-a virat diurna ... (vezi toată discuția)