avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acordare diurne
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acordare diurne

Buna ziua. Am lucrat la o companie de transport belgiana, cu o sucursala in Romania, am avut contract de munca in tara. Compania romana nu mi-a virat diurna pe 41 de zile, in cuantum de 58,66 euro/zi, refuzand in continuare sa o plateasca. Mentionez ca toata perioada am lucrat in tarile UE, nevenind nici o zi acasa. Intrebarea mea este daca diurna este obligatoriu a fi platita ptr perioada deplasarii, ce reprezinta din punct de vedere juridic, daca este o componenta a protectiei sociale si cum o pot recupera in afara de judecata. Va multumesc, si voi reveni cu alte intrebari. Ovidiu Vasilescu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:03, 2 Aprilie 2012
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.

Art.5 din HG nr.518/1995 prevede ca, personalului trimis in strainatate in conditiile prezentei hotariri i se acorda:
A. In strainatate:
a) o indemnizatie zilnica in valuta, denumita in continuare diurna, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea;
b) o suma zilnica in valuta, denumita in continuare plafon de cazare, in limita careia personalul trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare.
....

Pentru neplata acesteia aveti doua modalitati de recuperare: sesizarea ITM-ului si/sau actiunea in instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli delegatie gabrieladinu gabrieladinu Daca acord deductibilitate cheltuielilor din facturile de masa aduse de salariatii care au efectuat deplasari in interesul serviciului in tara ,atunci nu mai ... (vezi toată discuția)
Concediere acasa.v acasa.v buna ziua am si eu o nelamurire . Lucrez la o firma si sant trimis frecvent in delegatie in strainatate pe o perioada de min. 5 zile si in functie de ... (vezi toată discuția)
Diurna externa wasssu wasssu In cazul in care angajatorul imi asigura in strainatate masa, transportul si cazarea, este obligat sa-mi dea si o diurna? Multumesc (vezi toată discuția)