Buna ziua. Am lucrat la o companie de transport belgiana, cu o sucursala in Romania, am avut contract de munca in tara. Compania romana nu mi-a virat diurna pe 41 de zile, in cuantum de 58,66 euro/zi, refuzand in continuare sa o plateasca. Mentionez ca toata perioada am lucrat in tarile UE, nevenind nici o zi acasa. Intrebarea mea este daca diurna este obligatoriu a fi platita ptr perioada deplasarii, ce reprezinta din punct de vedere juridic, daca este o componenta a protectiei sociale si cum o pot recupera in afara de judecata. Va multumesc, si voi reveni cu alte intrebari. Ovidiu Vasilescu
Salariatul delegat are dreptul la plata cheltuielilor de transport si cazare, precum si la o indemnizatie de delegare, in conditiile prevazute de lege sau de contractul colectiv de munca aplicabil.
Art.5 din HG nr.518/1995 prevede ca, personalului trimis in strainatate in conditiile prezentei hotariri i se acorda:
A. In strainatate: a) o indemnizatie zilnica in valuta, denumita in continuare diurna, in vederea acoperirii cheltuielilor de hrana, a celor marunte uzuale, precum si a costului transportului in interiorul localitatii in care isi desfasoara activitatea;
b) o suma zilnica in valuta, denumita in continuare plafon de cazare, in limita careia personalul trebuie sa-si acopere cheltuielile de cazare.
....
Pentru neplata acesteia aveti doua modalitati de recuperare: sesizarea ITM-ului si/sau actiunea in instanta.
Concediere
acasa.v
buna ziua am si eu o nelamurire . Lucrez la o firma si sant trimis frecvent in delegatie in strainatate pe o perioada de min. 5 zile si in functie de ... (vezi toată discuția)