avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 798 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... chiriasi / proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

chiriasi / proprietari

Buna seara,

doresc sa supun atentiei dumneavoastra urmatoarea situatie (evident, este cazul meu).
In august 2007 am incheiat un contract de inchiriere, pe o perioada de 1 an de zile, cu posibilitate de prelungire . Clauza de reziliere era, cea standard, adica 1 luna de zile. Acelasi termen era prevazut si pentru orice alta modificare a datelor contractulae (valoare chirie, mai ales).
La implinirea unui an, adica in august 2008, contractul a fost prelungit, pe aceeasi suma, pe inca 1 an de zile.
In decembrie 2008 am intrebat proprieatrul daca doreste sa ii platesc pe doua luni chiria sau sa ii platesc normal (ma gandeam ca sunt sarbatorile si poate avea nevoie de bani suplimentari). Mi-a spus ca nu, ca nu e cazul.
Pana aici totul e ok.Mai ales pentru ca documentul este inregistrat la Administratia financiara , am viza de flotant si sunt inscrisa in cartea de imobil, sunt cu toate datoriile platite la zi.
Ceea ce nu este chiar ok ar fi faptul ca, desi eu ii platesc (prin ordin de plata in fiecare luna) 760RON, contractul este inregistrat cu valoare de 500 RON/luna.

Marti seara, adica in data de 27.01.2009, la ora 21:30, fara sa ma anunte cu un telefon, m-am trezit cu proprietarul la usa. A venit sa ma anunte ca a scos la vanzare duminica (25.01.2009) garsoniera si ca o sa vina cu potentiali clienti sa o vizioneze.

Initial am fost socata. In a doua faza am fost si mai socata de faptul ca, urmare a anuntului postat de dumnealui pe internet, isi permisese deja sa promita cuiva ca va viziona garsoniera in acea seara (mi-am data seama de acest lucru deoarece in timp ce discutam l-a sunat un domn pe mobil si i-a spus ca se amana un pic vizionarea).

Am solicitat proprietarului sa nu mai programeze vizionari pana nu curge timpul prevazut in contract pentru a elibera locuinta deoarece ma tem pentru siguranta mea si a bunurilor din locuinta ( nu sunt o avutie, dar sunt dotari normale ale unei locuinte primite fara nimic in ea), cu atat mai mult cu cat vizonarile nu se pot face decat seara, dupa ora 20, fiind la mintea cocosului ca pana la acea ora nu e nimeni in locuinta si se poate opera...(am aflat si ca in acelasi bloc, la etajul 2 a fost sparta o garsoniera cu 2 saptamani in urma).

Va rog frumos sa imi spuneti daca am procedat corect? Pot sa iau in considerare ca termenul de o luna se scurge de la momentul vizitei proprietarului, chiar daca nu mi-a lasat nimic scris, o notificare?

Eu chiria o am platita pana pe 15 februarie ( luna de sedere fiind de la bun inceput calculata incepand cu data de 15, data la care a fost incheiat contractul initial) si as vrea sa plec pana atunci...dar daca nu gasesc ceva care sa imi fie util, pot sa stau fara probleme pana pe 27 februarie? La inceputul contractului i-am dat si 8 milioane garantie, bani care sunt trecuti in contract.

Va multumesc tare mult pentru opinia avizata.
Mariana
Cel mai recent răspuns: mariana_d , utilizator 17:07, 1 Februarie 2009
Contractul intocmit cu respectarea dispozitiiilor legale are putere de lege intre partile contractante. din ceea ce ati explicat, acel contract e perfect valabil si proprietarul ar trebui sa respecte xrepturile dvs. pana la expirarea contractului, adica pana in aug. 2009. El poate sa vanda imobilul, insa noul proprietar trebuie sa respecte contractul incheiat si, cu atat mai mult, nu are voie nimeni sa va deranjeze prin vizite, atata timp[ cat dvs. respectati intocmai obligatiile asumate prin contract: plata chiriei, a utilitatilor, etc.
Asadar, faptul ca ati solicitat un termen rezonabil in care sa incercati sa gasiti o alta locuinta nu ar trebui sa supere pe proprietar, mai mult, ar trebui sa consulte si el un avocat si sa descopere ca, in fapt si in drept, dvs. sunteti cea prejudiciata si ati putea sa il actionati in judecata, in ceea ce priveste restituirea acelei garantii, in caz de eliberare imediata sau sa il oblige instanta sa respecte contractul.
Asta e teoria, in practica, va trebui sa gasiti o solutie pragmatica, pentru a va simti in siguranta acolo unde locuiti.
si daca face pe nebunul puteti sa nu-i mai platiti nici chirie pana in august pentru ca faceti dovada ca ati platit 700 lei in loc de 500 din contract prin O.P. mai multe luni ceea ce ar acoperi chiria aferenta lunilor urmatoare.
Va multumesc frumos pentru raspuns.
Mariana

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mafia imobiliara CarinaNicoleta_G CarinaNicoleta_G Buna seara, Va scriu pentru ca in data de 9 iulie 2017, am semnat un contract facut de un agent imobiliar pentru o garsoniera in sector 3 Bucuresti. In ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract inchiriere marian_s marian_s Buna ziua, Timp de 2 ani si jumatate stau in chirie intr-o grasoniera. Inchirierea a fost inlesnita printr-o firma de imobiliare in anul 2006. De atunci in ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in urma cu 4 ani eu și prietena mea ne căutam o ... Bogdan96666 Bogdan96666 Buna ziua, In urma cu 4 ani eu și prietena mea ne căutam o garsoniera cu chirie. Am găsit direct de la proprietar o garsoniera recent renovată fără ... (vezi toată discuția)