avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Notari Publici - Neglijenta in serviciu
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Notari Publici - Neglijenta in serviciu

Spre exemplu, la notar 2 batrani de 84 respectiv 86 au incheiat un contract de intretinere.

Notarul spune ca acele 2 persoane varsnice sunt in deplinatatea facultatilor mintale si stie ce semneaza, adica un notar are si studii medicale in domeniu psihic?
Eu stiu ca pentru incheierea contractelor in care sunt implicate persoane in varsta trebuie sa aiba si un certificat IML ca sunt in deplinatatea facultatilor mintale,dar unu notar il cer , alti nu.

Eu pot sa fac plangere penala pentru neglijenta in serviciu contra notarului pentru ca nu a cerut un certificat medico-legal ca au fost in deplinatatea facultatilor minate, la incheierea contractului?
va multumesc
Legea nu obliga notarul sa ceara o expertiza medico-legala insa din cate stiu notarii ii trimit pe oamenii aflati la aceasta varsta la expertiza psihiatrica.

Ce calitate aveti ca sa faceti plangere penala?
Sau fac batranii plangerea penala?
Robert_12 a scris:

Legea nu obliga notarul sa ceara o expertiza medico-legala insa din cate stiu notarii ii trimit pe oamenii aflati la aceasta varsta la expertiza psihiatrica.

Ce calitate aveti ca sa faceti plangere penala?
Sau fac batranii plangerea penala?


Am calitate de mostenitor dupa batrani.
si as vrea sastiu si eu art. de lege in care
notarii ii trimit pe oamenii aflati la aceasta varsta la expertiza psihiatrica.


va multumesc
Nu este obligatoriu trimiterea acestora. In plus contractul de intretinere este reglementat si de legea 17/2000, unde batranii sunt asistati de un reprezentatnt al autoritatii tutelare numit in acest sens.

Ceea ce vreti dvs sa demonstrati este greu, mai ales ca notarul public dar si reprezentantul autoritatii tutelare nu si. Riscau pielea daca intr adevar batranii nu erau sanatosi la cap.....

In plus Este interesant de stiut batranii sunt in viata ? Dacada , dvs nu aveti calitatea de mostenitor.....mai trebuie sa Asteptati ....
Doar daca ar exista acte medicale care sa ateste o boala psihica ar putea avea probleme notarul desi sunt persoane bolnave psihic care au momente de luciditate.

Se vor face cercetari de organele de politie.
Este greu de spus mai mult.
@georgemoto

Legea 36/1995 a notarilor publici si activitatii notariale
Art. 60

Când notarul public are indoieli cu privire la deplinatatea facultatilor mintale ale vreuneia dintre parti, procedeaza la autentificare numai daca un medic specialist atesta in scris ca partea poate sa-si exprime in mod valabil consimtamântul in momentul incheierii actului.

Art. 61

(1)Pentru a lua consimtamântul partilor, dupa citirea actului, notarul public le va intreba daca au inteles continutul acestuia si daca cele cuprinse in act exprima vointa lor.

(2)Pentru motive temeinice, notarul public poate lua separat, dar in aceeasi zi, consimtamântul partilor care figureaza in act. In acest caz, in incheierea de incuviintare a autentificarii se va mentiona ora si locul luarii consimtamântului fiecarei parti.

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui apartament de la o persoana in varsta de peste 70 de ani kurd kurd buna seara, vreau sa stiu daca e necesar la perfectarea unui act de vanzare cumparare a unui apartament, dintre mine si o persoana peste 70 de ani , un ... (vezi toată discuția)
Contract întreținere drmon drmon Bună ziua. Se poate încheia un contract de întreținere la notar fără prezenta unui reprezentant al autorității tutelare? (vezi toată discuția)
Contract de v-c groposila groposila vreau sa cumpar o gars,numai ca vanzatorul este o pers de 73 ani...este aceasta pers in masura sa imi vanda respectiva gars. sau are nevoie de un certificat ... (vezi toată discuția)