avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 633 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract întreținere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract întreținere

Bună ziua. Se poate încheia un contract de întreținere la notar fără prezenta unui reprezentant al autorității tutelare?
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 10:45, 13 Octombrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde cine este persoana.
Daca este minor sau pusa sub interdictie nu se poate fara acceptul organelor abilitate conform legii.
Este pur și simplu persoana vârstnica, în deplinătatea facultăților mintale. Nu este pusa sub interdicție.

CLAUDIU LASCOSCHI a scris:

Depinde cine este persoana.
Daca este minor sau pusa sub interdictie nu se poate fara acceptul organelor abilitate conform legii.

Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
drmon, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
din legea 17/2000
Art. 30. -
Persoana vârstnică, astfel cum este definită la art. 1 alin. (4), va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i aparțin, în scopul întreținerii și îngrijirii sale, de un reprezentant al autorității tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică respectivă.
Referințe în jurisprudență (1)

Art. 31. -
Obligația de întreținere și de îngrijire, precum și modalitățile practice de executare a lor vor fi menționate expres în actul juridic încheiat de notarul public.

Art. 32. -
Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică va primi din oficiu un exemplar al actului juridic încheiat conform art. 30 și 31.

Art. 33. -
Neexecutarea obligației de întreținere și de îngrijire de către noul proprietar al bunurilor obținute ca urmare a actului juridic de înstrăinare poate fi sesizată autorității tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică de către orice persoană fizică sau juridică interesată. Autoritatea tutelară se poate sesiza și din oficiu.

Art. 34. -
Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică, sesizată în condițiile art. 33, va efectua ancheta socială completă a cazului în termen de 10 zile de la sesizare și, în situația în care va constata că cele sesizate sunt reale, va propune măsurile necesare de executare legală a dispozițiilor înscrise în actul juridic încheiat.
Asta știu, dar noi ca autoritate tutelara am primit cererea de la notarul public la care se încheie contractul. Voiam sa știu, dacă suntem obligați sau nu sa desemnam un reprezentant, atât timp cât alți notari au încheiat contracte și fără reprezentanții autorității tutelare. Mulțumesc

Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2019
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
dar noi ca autoritate tutelara am primit cererea

trebuia sa fi zis de la inceput, am crezut ca sunteti cealalta parte din contract.
Daca v-a cerut notarul;, da, va trebui sa se prezinte cineva de la dvs.

Alte discuții în legătură

Are tata drept de vanzare proprietate daca este la camin de batrani, plecat prin protectia sociala? anne_mary22 anne_mary22 Buna ziua, Tatal meu este intenat la un camin de batrani,plecat prin protectia sociala. Acum, el vrea sa vanda un teren pe care il detine prin Arges si m-a ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui apartament de la o persoana in varsta de peste 70 de ani kurd kurd buna seara, vreau sa stiu daca e necesar la perfectarea unui act de vanzare cumparare a unui apartament, dintre mine si o persoana peste 70 de ani , un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cosmina80 cosmina80 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si matusa mea vrem sa incheiem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere avand ca ... (vezi toată discuția)