avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cumpararea unui apartament de la o persoana in varsta ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cumpararea unui apartament de la o persoana in varsta de peste 70 de ani

buna seara,
vreau sa stiu daca e necesar la perfectarea unui act de vanzare cumparare a unui apartament, dintre mine si o persoana peste 70 de ani , un certificat medico-legal de la m .minovici care sa ateste ca vanzatorul de 70 de ani e in deplinatatea facultatilor mintale la data vanzarii imobilului,acesta avand acest apartament ca a2-a proprietate ,adresa de domiciliu avand-o la primul apartament (la resedinta).Vreau sa ma asigur ca nu pot contesta eventualii mostenitori ai batranului actul de vanzare cumparare dupa decesul acestuia iar eu sa pierd apartamentul.Mentionez ca nu cunosc detalii despre vanzator decat cele relatate de firma de imobiliare.
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 10:19, 9 Octombrie 2011
Daca vanzatorul este "zdravan la cap" nu aveti nevoie de acel certificat. Acel certificat poate fi cu doua taisuri, poate fi spre linistea dvs intr un fel si in altul poate sa nasca suspiciuni scoaterea lui. Oricum, notarul care va autentifica actul, va vedea ca persoana are sau nu capacitatea de a face acte de dispozitie, refuzand intocmirea lui daca prin propriile observatii va constata lipsa capacitatii de exercitiu. Incheierea de autentificare este data in acest sens.
Notarul va va cere acest act de la IML.
Este bine si pentru dumneavoastra ca acest act sa existe.
La incheierea contractului de vanzare cumparare va fi prezent si un reprezentant al Autoritatii tutelare din cadrul Primariei unde are persoana varstnica domiciliul. (Legea 17/2000 privind asisteta sociala a persoanelor varstnice, republicata, art. 30)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 17/2000

Art. 30
Persoana varstnica, astfel cum este definita la art. 1 alin. (4), va fi asistata, la cererea acesteia sau din oficiu, dupa caz, in vederea incheierii unui act juridic de instrainare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i apartin, in scopul intretinerii si ingrijirii sale, de un reprezentant al autoritatii tutelare a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica respectiva.

Art. 31
Obligatia de intretinere si de ingrijire, precum si modalitatile practice de executare a lor vor fi mentionate expres in actul juridic incheiat de notarul public.

Art. 32
Autoritatea tutelara a consiliului local in a carui raza teritoriala domiciliaza persoana varstnica va primi din oficiu un exemplar al actului juridic incheiat conform art. 30 si 31.

Deci legea 17/2000 se refera numai la incheierea unui contract de intretinere, nu la un contract de vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lege privind autoritatea tutelara uticomdion uticomdion Care este legea , articolul care cere prezenta autoritatii tutelare la incheierea unor contracte de cu persoane varstnice singure de peste 70 de ani ? (vezi toată discuția)
Cumparare apartament nestiutor2009 nestiutor2009 Vreau sa cumpar un apartament, cum pot fi sigura ca actele proprietarului sunt in regula? de ex, daca proprietarii au peste 65 ani, iar unul din ei e bolnav, ... (vezi toată discuția)
Contract întreținere drmon drmon Bună ziua. Se poate încheia un contract de întreținere la notar fără prezenta unui reprezentant al autorității tutelare? (vezi toată discuția)