avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si matusa mea vrem sa incheiem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere avand ca obiect un imobil; trebuie sa specific faptul ca matusa mea are 86 de ani. Intrebare: pentru a incheia un astfel de act e obligatoriu sa apeleze la autoritatea publica si sa obtina certificatul medico-legal de la IML?
Pot incheia un contract de vanzare cumparare cu drept viager si pe undeva :D, prin contract, sa se scrie ca eu o s-o ingrijesc pe tot restul vietii?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lulica , utilizator 18:21, 5 Mai 2008
cosmina80 a scris:

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si matusa mea vrem sa incheiem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere avand ca obiect un imobil; trebuie sa specific faptul ca matusa mea are 86 de ani. Intrebare: pentru a incheia un astfel de act e obligatoriu sa apeleze la autoritatea publica si sa obtina certificatul medico-legal de la IML?
Pot incheia un contract de vanzare cumparare cu drept viager si pe undeva :D, prin contract, sa se scrie ca eu o s-o ingrijesc pe tot restul vietii?


Foarte frecvent în practică, părţile (din păcate, chiar dacă încheie contractul în faţa unui notar) îşi intitulează contractul ca fiind „vânzare-cumpărare cu clauză de întreţinere”. ªi în practica judecătorească întâlnim asemenea formulă derutantă pentru juristul confruntat cu soluţionarea problemelor puse ulterior, datorate neexecutării corespunzătoare a unui asemenea contract. De aceea, se impune o calificare corectă a convenţiei încheiate de părţi, fără a ignora realitatea că între vânzare şi întreţinere există asemănări şi deosebiri.
Dificultăţi mai mari de calificare apar atunci când, în schimbul bunului pe care îl primeşte de la înstrăinător, debitorul se obligă să-i acorde întreţinere, dar îi plăteşte şi o sumă de bani. Instanţa trebuie, în acest caz, să determine care este obligaţia principală avută în vedere de părţi la încheierea contractului: dacă, raportat la valoarea bunului înstrăinat, suma de bani plătită de debitor este mai mare de 1/2, contractul poate fi calificat vânzare-cumpărare, iar dacă debitorul se obligă să plătească o sumă de bani ce reprezintă mai puţin de jumătate din valoarea bunului şi se obligă şi la asigurarea întreţinerii creditorului, obligaţia principală determină calificarea contractului ca fiind unul de întreţinere.
De aceea, eu recomand lucrurile clare, în toate situaţiile: ori contract de întreţinere, ori contract de vânzare, iar clauzele să fie astfel "făurite" pentru a nu da curs unor interpretări...;)

În speţă, eu vă recomand încheierea unui contract de întreţinere cu uzufruct. Nu este necesar un certificat medico-legal de la IML, protejarea persoanele vârstnice care doresc să încheie un contract de întreţinere constă în asistarea lor de către un reprezentant al autorităţii tutelare, potrivit Legii nr. 17/2000.
Astfel, persoana vârstnică va fi asistată, la cererea acesteia sau din oficiu, după caz, în vederea încheierii unui act juridic de înstrăinare, cu titlu oneros sau gratuit, a bunurilor ce-i aparţin, în scopul întreţinerii şi îngrijirii sale, de un reprezentant al autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică.
Obligaţia de întreţinere şi de îngrijire, precum şi modalităţile practice de executare a lor vor fi menţionate expres în actul juridic încheiat de notar, iar Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică va primi din oficiu un exemplar al actului juridic încheiat.
Neexecutarea obligaţiei de întreţinere şi de îngrijire de către noul proprietar al bunurilor obţinute ca urmare a actului juridic de înstrăinare poate fi sesizată autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică de către orice persoană fizică sau juridică interesată. Autoritatea tutelară se poate sesiza şi din oficiu. În acest sens, Autoritatea tutelară sesizată va efectua ancheta socială completă a cazului în termen de 10 zile de la sesizare şi, în situaţia în care va constata că cele sesizate sunt reale, va propune măsurile necesare de executare legală a dispoziţiilor înscrise în actul juridic încheiat.
Un contract de vanzare cumparare valabil (indiferent daca este sau nu cu clauze) se incheie numai in fata notarului. Faptul ca matusa dvs. are 86 de ani nu o face automat incapabila; solicitati o expertiza medico-legala doar daca exista vreun indiciu ca ar da semne de senilitate (cel mai probabil notarul va va indica acest lucru).
Atentie! Clauza de abitatie viagera difera de clauza de intretinere; in cazul abitatiei viagere matusa dvs isi rezerva dreptul de a locui in respectivul imobil atat cat va trai urmand ca dvs. sa intrati in posesia efectiva abia la decesul ei - prin aceasta clauza NU aveti nici o obligatie fata de dansa decat sa nu-i tulburati existenta in acel imobil. Clauza de intretinere implica obligatia dvs. de a-i asigura intretinerea si cel mai bine ar fi sa specificati exact in ce anume va consta asta (mancare, ajutor banesc, supraveghere, inmormantare, etc); sunt multi batrani care cand se vad cu un asemenea contract au pretentii de 5 stele si multi tineri care nu le dau nici o bucata de paine.... De asemenea trebuie specificat daca veti locui cu dansa, daca ii veti asigura un loc intr-un azil sau daca veti trece de n ori pe zi sau pe saptamana pe acolo....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are tata drept de vanzare proprietate daca este la camin de batrani, plecat prin protectia sociala? anne_mary22 anne_mary22 Buna ziua, Tatal meu este intenat la un camin de batrani,plecat prin protectia sociala. Acum, el vrea sa vanda un teren pe care il detine prin Arges si m-a ... (vezi toată discuția)
Contract întreținere drmon drmon Bună ziua. Se poate încheia un contract de întreținere la notar fără prezenta unui reprezentant al autorității tutelare? (vezi toată discuția)
Problema in materie succesorala Mihaela Enache Mihaela Enache Sunt studenta la drept, dar inca nu am facut materia succesiunilor si nu ma pot pronunta asupra unei probleme cu care se va confrunta familia mea. Pe scurt : ... (vezi toată discuția)