avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Problema in materie succesorala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Problema in materie succesorala

Sunt studenta la drept, dar inca nu am facut materia succesiunilor si nu ma pot pronunta asupra unei probleme cu care se va confrunta familia mea.
Pe scurt : strabunicul meu tocmai a decedat. Are un singur fiu (bunicul meu), care la randul sau are 3 copii :mama mea si inca doua persoane (matusa si unchiul meu).
Matusa mea a facut un contract de vanzare cu clauza de intretinere cu strabunicul meu asupra a doua terenuri. Presupun ca e perfect valabil. Lasand la o parte aceste doua terenuri, matusa mea vrea sa acapareze intreaga mostenire lasata de strabunicul meu (un numar mare de terenuri atat intravilane cat si extravilane).
Poate bunicul meu sa treaca intr-un fel sau altul unui singur copil intreaga mostenire? Sunt aparati intr-un fel sau altul mama mea si unchiul meu de asemenea acte din partea matusii mele? astept raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: barbup , utilizator 18:39, 5 Decembrie 2009
buna ziua!
la decesul starbunicului au calitate de mostenitori bunicul( dc traieste) si strabunica( dc mai traieste).
bunicul poate renunta la succesiunea strabunicului si atunci aceasta ar fi culeasa de catre cei 3 descendenti in cote egale.
Multumesc pentru raspuns.
Strabunica nu mai traieste...deci unicul mostenitor este bunicul si el poate face ce vrea cu mostenirea sa....(mai putin donatiile excesive din cate stiu). Matusa mea nu ar risca pe un contract de vanzare-cumparare normal, pentru ca ar insemna o donatie ascunsa si asta s-ar dovedi usor. Dar ar putea sa faca o vanzare cu clauza de intretinere pe anumite terenuri si un al contract de vanzare cu renta viagera pe cealalta parte a terenurilor? practic, mama si unchiul meu nu ar mai avea nimic de luat dupa moartea bunicului....sunt in vreun fel aparati?
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2009
Mihaela Enache, Avocat
ok.
in primul rand nu exista contarct de vanzare cumparare cu clauza de intretinere!
natura contractului poate fi una singura!
ori e contract de vanzare cumparare, ori e contract de intretinre.
cat priveste un act de instrainare cu sarcina unei rente viagere, daca actul este incheiat cu un descendet potrivit disp art.845 cod civil exista o prezumtie de donatie in favoare uni astfel de act.
nu plecati de la premisa ca orice act de vanzare cumparare cu un descendent este o donatie deghizata!
Acceptarea mostenirii se face si tacit? Ca stiu ca termenul e de 6 luni sau ceva de genul....toate bunurile strabunicului intra de drept in patrimoniul bunicului?
da...contract de intretinere....am ramas cu aceeasi exprimare "veche", imi cer scuze. E vorba de transmiterea unui drept de proprietate in schimbul prestarii unei intretineri in natura, transmitere ce se realizeaza la decesul partii care transfera dreptul de proprietate. (debitorul obligatiei de "a da" )

Alte discuții în legătură

Cumpararea unui apartament de la o persoana in varsta de peste 70 de ani kurd kurd buna seara, vreau sa stiu daca e necesar la perfectarea unui act de vanzare cumparare a unui apartament, dintre mine si o persoana peste 70 de ani , un ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare cu clauza de intretinere cosmina80 cosmina80 Buna ziua! Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: eu si matusa mea vrem sa incheiem un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere avand ca ... (vezi toată discuția)
Mostenitori care nu isi respecta obligatiile conform contractului adriana798 adriana798 Buna ziua Va rog frumos sa imi spuneti ce se poate face intr-o situatie in care mostenitorii legali ai unei persoane varstnice nu isi respecta obligatia ... (vezi toată discuția)