avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenitori care nu isi respecta obligatiile conform ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenitori care nu isi respecta obligatiile conform contractului

Buna ziua
Va rog frumos sa imi spuneti ce se poate face intr-o situatie in care mostenitorii legali ai unei persoane varstnice nu isi respecta obligatia conform contractului de mostenire de a avea grija de ea? Batrana nu are discernamant. Se poate face o plangere (si unde) sau actiona in vreun fel ? Multumesc



Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 16:48, 31 Martie 2014
Probabil; este vorba de un contract de intretinere . Puteti actiona in instanta in numele batranei si al persoanelor interesate pentru reziliuerea contractului de intretinere si repunerea partilor in situatia anterioara. Daca batrana nu este pusa sub interdictie , poate avea calitate de reclamanta , iar daca are tutore , acesta va face cererea in numele ei.
Multumesc frumos. dar nu este necesar sa avem o imputernicire de la batrana? cum va spuneam, ea are alzheimer deci nu stiu cum am putea obtine aceasta imputernicire pentru a actiona in instanta in numele ei. tutorele este si cel care trebuia sa aiba grija, are contract de mostenire si intretinere dar nu a mai vizitat- o de ani de zile...
Ce se poate face impotriva debitorului daca creditorul intretinerii nu are discernamant (boala survenita dupa semnarea contractului)
Buna ziua
Voiam sa va intreb daca nu exista si alta cale de a atacaacesteacte in afara de judecata?
Legea 17/2000 pentru asistenta sociala a persoanelor varstnice

Art. 33. - Neexecutarea obligaţiei de întreţinere şi de îngrijire de către noul proprietar al bunurilor obţinute ca urmare a actului juridic de înstrăinare poate fi sesizată autorităţii tutelare a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică de către orice persoană fizică sau juridică interesată. Autoritatea tutelară se poate sesiza şi din oficiu.
Art. 34. - (1) În termen de 24 de ore de la înregistrarea sesizării, autoritatea tutelară va solicita serviciului public de asistenţă socială sau, după caz, compartimentului de specialitate constituit conform legii în subordinea consiliului local în a cărui rază teritorială îşi are domiciliul persoana vârstnică să efectueze o anchetă socială în maximum 10 zile de la solicitare.
(2) Autoritatea tutelară a consiliului local în a cărui rază teritorială domiciliază persoana vârstnică, sesizată în condiţiile art. 33 şi în baza anchetei sociale, va propune măsurile necesare de executare legală a dispoziţiilor înscrise în actul juridic încheiat şi va putea solicita în instanţa judecătorească rezilierea contractului de întreţinere în nume propriu şi în interesul persoanei întreţinute.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Are tata drept de vanzare proprietate daca este la camin de batrani, plecat prin protectia sociala? anne_mary22 anne_mary22 Buna ziua, Tatal meu este intenat la un camin de batrani,plecat prin protectia sociala. Acum, el vrea sa vanda un teren pe care il detine prin Arges si m-a ... (vezi toată discuția)
Contract întreținere drmon drmon Bună ziua. Se poate încheia un contract de întreținere la notar fără prezenta unui reprezentant al autorității tutelare? (vezi toată discuția)
Problema in materie succesorala Mihaela Enache Mihaela Enache Sunt studenta la drept, dar inca nu am facut materia succesiunilor si nu ma pot pronunta asupra unei probleme cu care se va confrunta familia mea. Pe scurt : ... (vezi toată discuția)